Farmaciile care vând medicamente la suprapreţ - închise şi amendate la sânge

Cu siguranţă vi s-a întâmplat, şi nu de puţine ori, să aveţi nevoie urgentă de un medicament şi să îl găsiţi în cele din urmă într-o farmacie la un preţ care v-a tăiat respiraţia. Ori în vacanţă la mare fiind, undeva la o farmacie aproape de plajă, aţi fost nevoit să cumpăraţi medicamente şi de trei ori mai scumpe decât în mod normal, farmaciştii invocând „preţul de staţiune”.

Ei bine, aşa ceva nu va mai fi posibil, deoarece, joia trecută, guvernul a aprobat o ordonanţă care, printre altele, prevede sancţiuni pentru farmaciile care practică preţuri mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătăţii. Argeşenii vor putea consulta „Catalogul național al prețurilor medicamentelor de uz uman” pe site-ul ministerului, la secţiunea preturi.ms.ro, deocamdată indisponibilă, deoarece este încă în procedură de completare.

Conform propunerii guvernului, se introduce un nou articol la legea farmaciei nr. 266/2008, care stabileşte că „practicarea de către unitățile farmaceutice a unor prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de către Ministerul Sănătăţii” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 50.000 şi 100.000 lei precum şi anularea autorizației de funcționare. „De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru unitățile farmaceutice care nu dețin autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea şi eliberarea online a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală”, se mai arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

O altă modificare prevede ca inspecția de autorizare a unităților farmaceutice, care până în prezent era realizată de Ministerul Sănătății, să treacă în sarcina Direcțiilor de Sănătate Publică, în vreme ce inspecția de supraveghere a activității farmaciilor să fie exercitată de personalul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Ministerul Sănătății a mai anunţat că va elabora normele de aplicare a ordonanței de guvern în termen de 60 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.