Exportul de cereale interzis către țări care nu fac parte din UE

Guvernul blochează exporturile de cereale, ulei și zahăr în ţări din afara Uniunii Europene. Vrea să ţină astfel sub control prețul pâinii și al produselor de panificație. 

Analiștii pieței agricole atrag atenția însă că cereale mai multe în țară nu înseamnă neapărat și prețuri constante sau mai mici pentru consumatori. Mai ales că este secetă, iar fermierii anticipează recolte mai mici în acest an.

Premierul Ludovic Orban a explicat că exportul de cereale este permis în UE, interdicția fiind valabilă doar în cazul țărilor care sunt în afara Uniunii Europene.

"Tocmai pentru a nu intra într-o criză alimentară am luat această decizie. Am evaluat, pe baza informațiilor pe care le-am primit de la Ministerul Agriculturii, situația stocurilor pe anumite produse agricole și pentru a garanta faptul că va exista o cantitate suficientă de grâu, de porumb, de floarea soarelui sau de produse derivate am luat decizia ca pe perioada stării de urgență să interzicem exportul, însă nu exportul spre țările Uniunii Europene.
Vreau să fac această precizare pentru că, din păcate, s-a transmis greșit informația. Noi nu am interzis și nici nu putem interzice exportul în țări din Uniunea Europeană. Suntem parte a Uniunii Europene unde există libertate deplină de circulație a persoanelor, a mărfurilor, ca atare, interdicție nu se referă la exportul către țări din Uniunea Europeană ci către țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Este o interdicție temporară, care funcționează pe perioada stării de urgență. Am luat această decizie tocmai pentru a garanta faptul că vom avea cantități suficiente astfel încât niciunui român să nu-i lipsească de pe masă pâinea și alte produse alimentare", a declarat Ludovic Orban.


Sursa: antena3.ro