Exponatul lunii la Muzeul Județean

În perioada medievală, amintirea unor evenimente trecute, superstițiile și portretizarea unor personaje reale, ca persoane demonice s-au reflectat și asupra medalisticii. Astfel, începând cu secolul al XV-lea apar o serie de medalii cu bustul demonizat al regelui hunilor, Atila.

Baterea lor a fost transmisă până în secolul al XVIII-lea, ducând mai departe tradiția orală a unor evenimente istorice de mult apuse.

Medalia are reprezentat pe avers bustul conducătorului hunilor, Atila, portretizat demonic, purtând barbă, urechi și coarne de țap, în timp ce pe revers este redată o machetă a orașului Aqvileia, referire la asediul și distrugerea orașului, din anul 452.

Piesa este confecționată din bronz argintat, lucru ce atestă baterea ei în perioada secolelor XV-XVII, emisiunile mai târzii ale acestei medalii au fost executate doar din bronz. Prezintă și o toartă de agățare, analogie ce se regăsește și la o altă medalie, descoprită în localitatea Niederlosheim, din Germania.

Deși astfel de medalii apar constant la licitații, în România sunt consemnate și publicate doar trei exemplare.
Exponatul poate fi văzut de marți până duminică, între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.