UPDATE: 85 de apartamente detinute de Nicola Inquieto - puse sub sechestru!

UPDATE 20 APRILIE:

In continuarea cercetarilor privind cetateanul italian banuit de spalare de bani si in baza ordinului de indisponibilizare emis de Tribunalul Napoli din Italia politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Arges au instituit sechestru asigurator pentru 209 bunuri imobile, dintre care 85 de apartamente, 4 autoturisme si partile sociale detinute de cetatean la 3 societati comerciale din Romania.

 

UPDATE  ora 17.27

Curtea de Apel Pitesti admite cererea privind executarea mandatului european de arestare emis la data de 30.03.2018 în dosarul nr. 13200/14 R.G.N.R. şi 9748/15 R.G.I.P., de autorităţile judiciare din Italia, respectiv de către Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului din Napoli, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de apartenenţă la o organizaţie criminală şi spălarea produselor infracţiunilor, prevăzute de art. 416 bis alin. 1, 3, 4, 5, 6 din Codul penal italian, infracţiune incriminată şi în legislaţia penală română în art. 367 Cod penal şi art. 29 din Legea nr. 656/2002 rep., privind persoana solicitată INQUIETO NICOLA. Ia act că persoana solicitată a consimţit la predarea sa către autorităţile judiciare din Italia, conform mandatului european de arestare emis de către acestea. Constată că în cursul procedurii de executare a prezentului mandat european de arestare, conform art. 100 din Legea nr. 302/2004 modificată, persoana solicitată a fost reţinută în baza Ordonanţei nr. 2296/II/5/2018, emisă la data de 12 aprilie 2018 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti pentru 24 de ore, începând cu data de 12.04.2018, orele 18:00 până la data de 13.04.2018, orele 18:00. Conform art. 103 alin. 6 şi 13 rap.la art. 58 alin.3 din Legea nr. 302/2004 republicată, dispune arestarea persoanei solicitate Inquieto Nicola, în vederea predării, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 13 aprilie 2018 şi până la data de 12 mai 2018, inclusiv.

În baza art. 103 alin. 13 din Legea nr. 302/2004 republicată, dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare. Administraţia locului de deţinere - Arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş va primi şi reţine persoana solicitată INQUIETO NICOLA, timp de 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie 2018 şi până la data de 12 mai 2018, inclusiv, înaintând instanţei dovada de executare a măsurii arestării. În baza art. 112 alin.1 rap.la art. 58 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 amână predarea persoanei solicitate. Dispune informarea autorităţii italiene emitente a mandatului european de arestare cu privire la existenţa altor dosare deschise de autorităţile române pe numele persoanei solicitate. Iniţiază procedura de predare temporară către autorităţile italiene conform art. 112 din Legea nr. 302/2004. Prezenta hotărâre se notifică persoanei solicitate, autorităţii judiciare din Italia, Centrului de Cooperare Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Biroul Sirene, Ministerului Justiţiei - Direcţia Drept Internaţional şi Tratate - Serviciul Cooperare Judiciară Internaţională în Materie Penală şi Centrului de Reţinere şi Arestare preventivă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu contestaţie în termen de 24 ore de la pronunţare în ceea ce priveşte arestarea şi în termen de 5 zile de la pronunţare pentru celelalte dispoziţii. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 aprilie 2018, la Curtea de Apel Piteşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie.
 

UPDATE  ora 14.44

În urmă cu câteva momente, Nicola Inquieto, încătușat a fost scos din sedul Curții de Apel Pitești și dus înapoi în arest, în așteptarea deciziei. Afaceristul le-a declarat jurnaliștilor: "Aveți răbdare, o să se rezolve totul!"


 

UPDATE 13 aprilie 

Cu puțin timp în urmă, patronul de la Daniela Construcții, Nicola Inquieto, a fost adus de către polițiști la Curtea de Apel Pitești la mandat. Intrebat de către jurnaliști dacă are vreo legătură cu mafia italiană, afaceristul italian se declară nevinovat. 

UPDATE ORA 18:40

Italianul Nicola Inquieto a fost reținut pe bază de ordonanță pentru 24 de ore.

UPDATE ORA 16:55

În aceste momente, anchetatorii îl duc pe afacerist la Parchet.

UPDATE ORA 16:15

S-au finalizat perchezițiile la locuința lui Nicola Inquieto, acum fiind dus la Rodali Supermarket, acolo unde vor continua în prezența lui.

Foarte mulți oameni sunt disperați, deoarece nu știu ce se va întâmpla cu locuințele lor. Mulți și-au luat locuințe alegând varianta în rate direct de la dezvoltator și nu știu dacă vor mai avea sau nu case. Dacă nu au apucat să încheie un contract de vânzare-cumpărare la notariat, oamenii riscă să se trezească cu sechestru pus pe locuințe, în funcție de ceea ce vor decide autoritățile italiene.

 

UPDATE ORA 14:45

Fiindu-i încă o dată puse întrebări de către jurnaliști cu privire la acuzațiile care i se aduc clientului său, avocatul lui Inquieto spune că nu știe pentru ce anume i-a fost adus mandatul de arestare și că acesta nu a comis nicio infracțiune.

”În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2002, pe teritoriul Italiei și al României a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracțiuni economico finanaciare şi spălarea banilor.
În fapt, aşa cum rezultă din mijloacele de probă administrate în cadrul acestei proceduri penale, se reţine că gruparea era coordonată de către suspectul  I.N. - cetăţean italian, care controla direct sau prin persoane interpuse mai multe societăţi, care erau parte integrantă din grupul infracţional organizat, cu roluri bine definite.
Activitatea infracţională a suspectului I.N. a început pe teritoriul statului italian în urmă cu mai multi ani, respectiv din anul 2002, prin înfiinţarea unor societati comerciale cu obiecte de activitate diverse (în principal în domeniul tehnologiei comunicaţiilor).
Ulterior, începând din anul 2004, unul dintre membri clanului de tip mafiot Zagaria, care a acţionat pe teritoriul României, respectiv suspectul I.N., direct şi prin intermediul membrilor săi de familie şi-a transferat în mod disimulat veniturile obţinute din activităţile infracţionale în România, ocazie cu care a înfiinţat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale pe raza municipiului Piteşti, având ca obiect principal de activitate construcţia clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

   Activităţile comerciale desfaşurate de către cele patru societăţi înfiinţate pe teritoriul României, în judeţul Argeş, s-au derulat sub o aparentă legalitate, iar profiturile obţinute în domeniul imobiliar au fost transferate de asemenea în mod disimulat către membrii familiei sale din Italia, aceştia din urmă având rolul de persoane interpuse în circuitul infracţional, adevăratul scop fiind de fapt finanţarea clanului de tip mafiot Zagaria, care acţionează pe teritoriul Italiei.

   Prin intermediul acestui mod de operare, suspectul I.N.  a controlat, manipulat si transferat fluxuri financiare importante din România în Italia.

   De asemenea, din materialul probatoriu a rezultat în mod clar probe care confirmă apartenenţa suspectului I.N. la clanul de tip mafiot Zagaria, fiind un membru important al acestui clan pe teritoriul României.

   Totodată, din conţinutul procedurii penale reiese ca suspectul I.N. a finanţat printre altele si sprijinit în mod concret deţinutii clanului DEI CASALESI, o fracţiune a clanului de tip mafiot Zagaria.

   În cauză se efectuează activităţi complexe în vederea identificării şi strângerii de probe pentru savârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi grup infracţional organizat, respectiv asociere criminală de tip mafiot, aceasta din urmă raportată la legislaţia autorităţilor din Italia.

   Faţă de suspect a fost emis mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Italia.

   Acţiunea s-a desfăşurat în baza ordinului european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Italia (Parchetul Republicii din Napoli – Direcția Generală Antimafia).

   Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

   Acțiunea a beneficiat de sprijinul reprezentanților autorităților judiciare italiene și al polițiștilor de investigații criminale și de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

   La activități au participat și jandarmi”, se arată în comunicatul DIICOT.

   

UPDATE ORA 12:30

Potrivit presei italiene, Nicola Inquieto are legătură cu clanul Casalesi, parte a Camorra, organizația mafiotă care activează în Campania.  Șeful clanului este cunoscutul mafiot Michele Zagaria, care a fost căutat de poliția italiană timp de 16 ani.

Michele Zagaria a fost prins în 2011, după ce politiștii au săpat printr-un buncar secret în orașul său natal Casapesenna, în apropiere de Napoli. Șeful puternicului clan Casalesi, Zagaria a fost condamnat în absență la mai multe pedepse cu închisoarea pe viață. El este supranumit "Capastorta" pentru brutalitatea sa.

De asemenea, au fost organizate percheziții și în Italia, acolo unde fratele lui Nicola, Giuseppe Inquieto, în vârstă de 48 de ani a fost arestat, fiind bănuit de aceleași infracțiuni. 

În video apar imagini de la acțiunea polițiștilor atât la locuința din Italia a lui Giuseppe Inquieto, cât și de la perchezițiile desfășurate în Pitești, la Nicola Inquieto.

 

UPDATE ORA 11:00

Pe numele omului de afaceri există 4 firme. De asemenea, deține aproximativ 400 de apartamente în Pitești. În locuința acestuia se află și 3 polițiști de la Direcția Italiană Antimafia. Totodată, au ajuns și polițiștii de la arme, existând astfel posibilitatea ca omul de afaceri să dețină arme în casă.

Alături de Inquieto s-a aflat actuala soție, dar și celelalte două foste soții.

 Conform ultimelor informații, Nicola Inquieto este bănuit de infracțiuni economice și spălare de bani, fiind emis un mandat de arestare pe numele acestuia.

UPDATE ORA 10:20

Avocatul omului de afaceri Nicola Inquieto susține că acesta nu a colaborat cu mafia italiană și că deocamdată nu există nicio acuzație. Inquieto se află în aceste momente în locuința lui, acolo unde a ajuns și socrul acestuia, Marian Petrescu.

UPDATE ORA 10:00

Începând din anul 2002, omul de afaceri Nicola Inquieto și-a deschis mai multe firme în Italia, iar profitul acestora era trimis în România. În 2004, Inquieto a investit în imobiliare, în România, iar toți banii obținuți aici erau trimiși înapoi în Italia, prin intermediul familiei, finanțând planuri de tip mafiot. 

După cum am precizat, acesta va fi extrădat în Italia. La acțiune au participat și autoritățile italiene, având un ordin de anchetă care înlocuiește comisia rogatorie internațională.

UPDATE ORA 09:45

DIICOT and BCCOA pun în aplicare un mandat european de ancheta pornit de la procuratura din Italia. Ancheta vizeaza pe Nicola Inquieto. Mandatul vizeaza toate societățile acestuia (Vitality SPA, Italy Construcții, Daniela Construcții și o cafenea) și sechestrarea bunurilor acestora, inclusiv clădiri (blocuri).

Conform unor surse, astăzi, după finalizarea perchezițiilor, va fi pus în aplicare și un mandat european de arestare.

Polițiștii DIICOT și BCCOA efectuează percheziții în Pitești, în aceste momente, într-un dosar de spălare de bani, fiind vizat un om de afaceri extrem de cunoscut în mediul argeșean . Este vorba despre Nicola Inquieto, cel care deține imperiul Italy Construcții-Daniela Construcții și centrul Vitality SPA. 

 

Revenim.