Durere fără margini în Argeș! Actorul Dumitru Drăgan va fi condus pe ultimul drum

UPDATE

Trupul neînsuflețit al actorului Dumitru Drăgan a fost depus, în această dimineață, în capela bisericii Mavrodolu din Pitești.

Miercuri, la ora 10:00, va fi dus la Teatrul Alexandru Davila, unde va fi depus în holul instituției timp de aproximativ 2 ore, iar la ora 12:00 toți cei care l-au îndrăgit pe actor îl pot conduce pe ultimul drum. Înmormântarea va avea loc la cimitirul „Sfântul Gheorghe” din Pitești.

Pompierii au fost solicitați in aceasta dimineața sa intervină la o locuința dintr-un bloc situat lângă Teatrul “Alexandru Davila”. Vecinii au sunat pentru ca unul dintre proprietari, octogenar, nu a mai răspuns nici la usa nici la telefon. 

Fusese văzut ultima data in urma cu trei zile, iar vecinii, foarte comunicativi, s-au alarmat. Barbatul a fost găsit in cada, decedat, iar din primele informatii cauza decesului ar fi fie infarct miocardic, fie un accident vascular cerebral, insă cu certitudine se va afla abia după necropsie. 

Persoana decedată este Dumitru Dragan, fost actor al Teatrului “Alexandru Davila”. Bărbatul, tată a trei copii, stătea singur în locuința din centrul municipiului Pitesti.

Dumitru Drăgan - 150 de roluri interpretate
Născut pe 2 decembrie 1939 în București, Dumitru Drăgan a fost absolvent al Colegiului Național „I.L. Caragiale”, promoția 1956 și a fost admis la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, unde urmează cursurile de actorie la clasa profesorului A. Pop Marțian, cu asistenții Horea Popescu, Ion Cojar, Mihai Berechet și Cornel Todea, colegi de promoție fiindu-i Stela Popescu, Rodica Popescu Bitănescu, Sebastian Papaiani, Anda Caropol și alții.
Activitatea sa artistică cuprinde peste 150 de roluri, interpretate în mai multe teatre din țară, dar mai ales premiere absolute ca: „Pericles” de William Shakespeare în 1964, la Brașov, „Jocul ielelor” de Camil Petrescu în 1964, la Brașov, „Grădina cu trandafiri” de Andi Andrieș în 1963, la Brașov, „Rouă și tutun” de Mircea Radu Iacoban în 1971, la Baia Mare, dar și roluri marcante pentru cariera sa artistică în: „Pogoara iarna” (Mio) de Max Anderson în 1961, „Maria Stuart” (Mortimer) de F. Schiller în 1967, la Baia Mare, „Avarul” (Cleante) de Jean-Baptiste Molière în 1960, la Baia Mare, „Dona Juana” (Don Juan) de Radu Stanca, „Clipe de viață” de W. Saroyan cu Liviu Ciulei, „Don Carlos” de F. Schiller și „Ospățul” lui Trimalchio de Cristian Munteanu, în 1982, la Pitești.

Titlul de Fiu al Argeșului și Muscelului în 2011
În cei 50 de ani de activitate pe scenele teatrelor din București, Brașov, Baia Mare, Piatra Neamț, Constanța și în cele din urmă la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești a devenit un adevărat erou romantic, căci din toate dramele lumii numai cele romantice i s-au potrivit perfect. A obținut numeroase diplome de onoare, de merit și de excelenţă, dar și Titlul de Fiu al Argeșului și Muscelului în anul 2011, pentru personalitate marcantă în domeniul culturii.

A jucat în filme româneşti celebre
Dumitru Drăgan a susținut și recitaluri de poezie din Mihai Eminescu – „Trecut-au anii” 1989, Pitești, George Coșbuc și Vasile Alecsandri. Actorul piteștean a avut mai multe roluri și în filme, cum ar fi: „Dragoste lungă de o seară”, regia artistică Horea Popescu, 1964, „Pentru patrie”, regia artistică Sergiu Nicolaescu, 1977, „Clipa”, regia artistică George Vitanidis, 1979, „Din nou împreună”, regia artistică George Cornea, 1978, „Vlad Țepeș”, regia artistică Doru Năstase, 1979, „La răscrucea marilor furtuni”, regia artistică Mircea Moldovan, 1980, „Întoarcerea Vlașinilor”, regia artistică Mircea Drăgan, 1983, și „Raliul”, regia artistică Mircea Drăgan, 1984.