Examinatorii de la proba de traseu pentru permis - acuzaţi de comportament neprofesionist

Rata de promovare la examenul de permis, în Argeş, este sub 30%, probabil cea mai scăzută din ţară. Acest procent extrem de mic, dar şi valul de sesizări pe această temă l-au determinat pe prefectul de Argeş să constituie o comisie de analiză pentru a aduce lucrurile la normal.

„Subiectul permiselor este unul fierbinte, care trebuie să-şi găsească rezolvarea. Rata de promovare în Argeş, la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, este mult sub media naţională. Unii examinatori au o rată de promovare foarte mică şi vrem să vedem care sunt morivele. De asemenea, sunt verificate şi şcolile de şoferi, pentru a ne asigura că se respectă partea de pregătire practică şi teoretică, iar candidații intră în examen doar după ce au parcurs toate etapele.”, a anunţat prefectul Emanuel Soare. 

CITEȘTE ȘI  ... Când se vaccinează prefectul? Și cu ce vaccin!


 Se vor analiza înregistrările de la proba de traseu


La nivelul Instituţiei Prefectului Argeş s-a format o comisie mixtă din care fac parte reprezentanţi ai Corpului de Control al Prefectului, şefii de la ARR, RAR, ITM, ISCTR, Poliţia Rutieră şi şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări. „S-a stabilit planul de acţiune. Următoarele două luni vor face permanent controale. Sunt deja în teren şi verifică!”, a explicat prefectul Soare. Sunt vizate atât şcolile de şoferi, cât şi Serviciul de Permise. 


„Reprezentanţii Comisiei merg la sediul şcolilor de şoferi, unde urmăresc de la existenţa acreditării şi a angajaţilor, la efectuarea cursurilor şi susţinerea probei teoretice la sediul firmei. Conform legii, orice absolvent, înainte de a se prezenta la examen, trebuie testat la şcoală, unde să obţină minimum 22 de puncte. Avem dubii că se respectă această etapă, deoarece sunt persoane care obţin la proba teoretică doar 3 sau 4 puncte, în condiţiile în care trebuia să obţină 22 de puncte înainte de a termina şcoala. Astfel, urmărim cât de bine instruiţi sunt candidații la şcoala de şoferi.”, ne-a declarat prefectul Emanuel Soare. 


De la Serviciul Permise se vor lua la examinat inclusiv înregistrările de la proba de traseu. Mai mult, şeful acestui Serviciu va fi şi el prezent în maşina de examinare auto.

„Facem o analiză şi pe partea noastră a Serviciului Permise. Sunt foarte multe lucruri pe care le verificăm. Am început cu reinstruirea examinatorilor, permanentă. Reinstruire, discuţii pe legi... Zilnic, în cadrul Serviciului, se verifică probele video înregistrate la examinarea auto de pe traseu, pentru a observa dacă se examinează corect. Dorim să vedem care sunt problemele mari: dacă este vorba de comportament inadecvat sau obiectivitate scăzută a examinatorilor sau dacă este vorba despre slaba pregătire a şcolilor. Facem acest control mixt şi vedem ce se va identifica. Comisia se va întâlni săptămânal la Prefectură şi va analiza ce au identificat. Sperăm ca în două luni să se facă ordine.”, ne-a explicat prefectul Emanuel Soare. 

 

CITEȘTE ȘI ... Ana Stan: „Le-am spus colegilor că mi se va usca mâna dacă eu voi pune ștampila pe Tofan”


  Parte dintre examinatori au o rată de promovare foarte, foarte scăzută


După ce au picat în mod repetat proba de traseu, sătui să se tot reprogrameze şi să refacă la dosare, plus alte ore de condus, mulţi candidaţi au preferat să plece în alte judeţe. Şi prefectul Soare cunoaşte aceste situaţii, mai ales că la Prefectură au ajuns nenumărate petiţii ce au ca temă examenul pentru permisul auto.

„Parte dintre examinatori au o rată de promovare foarte, foarte scăzută. De asemenea, descurajează şi timpul foarte mare între programare şi examenul propriu-zis, de 3-4 luni. Majoritatea petiţiilor acuză comportamentul neprofesionist al examinatorilor sau chiar a unor obstacole puse de examinator, ca de exemplu acesta apasă frâna când nu trebuie... Examinatorul justifică că a intervenit pentru a evita un incident în trafic, iar  candidactul îl contrazice, spunând că a fost indus în eroare de către examinator. Cei care lucrează în acest serviciu au calificări diverse... Unii au făcut nişte cursuri, timp de o săptămână, şi şi-au luat acest atestat, chiar dacă nu au avut experienţă în Poliţia Rutieră. Sunt multe situaţii pe care le verificăm acum, în unele nici examinatorii nu ştiu foarte bine regulile sau, mai frecvent, au abordări diferite ale lor. Pe traseul de examen am observat că sunt zone cu divergenţe de păreri vizavi de ce manevre sunt considerate corecte sau nu. De aceea, lucrăm, tot la nivelul Comisiei, pentru ca examinatorii să se coreleze şi să existe o interpretare unitară a regulilor de circulaţie în teren, dar şi cu interpretare unitară a legislaţiei rutiere. Dorim să identificăm toate problemele şi la Serviciul Permise, şi la Şcolile de Şoferi şi să le reglăm.”, a încheiat prefectul Emanuel Soare. 

 

Sursa: Saptamanalul ancheta