Sindicaliștii SANITAS: Salarii mai mari= venituri mai mici!

 

UPDATE:

În urma protestelor de astăzi, FEDERAȚIA SANITAS ACUZĂ:
”GUVERNANȚII NU AU FOST CAPABILI, PÂNĂ ÎN PREZENT, SĂ VINĂ CU SOLUȚII CONCRETE LA PROBLEMELE ANGAJAȚILOR DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ!

Peste 200 de membri SANITAS, veniți din Argeș, Buzău, Călărași, Dolj, Giurgiu, și Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR au protestat astăzi, 4 oct.2017, în fața Ministerului Sănătății, nemulțumiți fiind de lipsa de reacție a actualei guvernări față de problemele din sănătate și asistență socială. 
La întâlnirea delegației protestatarilor cu reprezentanții Ministerului Sănătății au fost din nou argumentate principalele revendicări ale Federației: modificarea Legii – cadru nr 153/2017 privind salarizarea bugetarilor în sensul eliminării inechităților și rezolvării omisiunilor; un Regulament de sporuri echitabil și nediscriminator; renunțarea la plasarea contribuțiilor sociale în totalitate din sarcina angajatorului în cea a anagajatului; recâștigarea tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2018.
”Am argumentat pentru a nu știu câta oară, în fața reprezentanților Ministerului Sănătății, necesitatea modificării Legii 153/2017, care sunt inechitățile și omisiunile care trebuie îndreptate. Aceștia au recunoscut că aplicarea Legii-cadru de la 1 ianuarie 2018, în forma în care este acum, coroborată cu trecerea contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului, ar genera pierderi de venituri în sănătate și asistență socială. Am cerut explicații pentru lipsa de soluții concrete a guvernanților și pentru atitudinea refractară pe care o au față de solicitările noastre. Dacă ne aducem bine aminte, pe 4 octombrie 2016 ,SANITAS era tot în stradă, în fața Ministerului Sănătății. Astăzi, 4 octombrie 2017, suntem tot aici și constatăm, cu amărăciune că numai guvernul s-a schimbat, problemele au rămas aceleași!” a explicat Leonard Bărăscu, președintele SANITAS.


Federația SANITAS din România continuă seria de proteste începute la mijlocul lunii septembrie, conform programului decis de Consiliul Național SANITAS. Vineri, 6 octombrie, va fi pichetat sediul Ministerului Finanțelor Publice, urmând ca pe 19 octombrie să aibă loc un miting al membrilor SANITAS în Capitală. În funcție de rezultatul acestor acțiuni, Consiliul Național SANITAS va decide asupra radicalizării viitoarelor proteste, inclusiv declanșarea grevei generale.

Sute de sindicaliști ai federației SANITAS au fost prezenți astăzi în fața Ministerului Muncii, pentru a își exprima mai multe revendicări legate de eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaţilor; acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului tehnic şi administrativ; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018. Printre altele, sindicaliștii au mai cerut renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, în sectorul public, prin anularea creşterii salariale de 25% prevăzută în lege și acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018. 

De asemenea, sindicaliștii au vrut să poarte discuții cu Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii,însă aceasta nu se afla la minister. Dacă nu se va ajunge la un consens, sindicaliștii se vor pregăti de o grevă.
Protestele s-au terminat în urmă cu puțin timp.