A început Stagiul Național de Formare a Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă

În perioada 5-15 martie 2019, la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1700 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare a Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan.


Pe parcursul a unsprezece zile, unitatea canina (conductor + caine) trebuie să progreseze in așa fel incât la examenul final, să demonstreze capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zapadă pe o suprafață de 2 hectare, dupa care să arate că se poate retrage in siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stancă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întalnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu in perioada 8-10 februarie, la Ranca, in Munții Parâng.

Astăzi, alături de salvamontiștii argeșeni s-au aflat 6 salvatori montani din Dolomiti, Italia.

La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Neamț, Hunedoara, Bihor, Gorj, Bacau si Argeș. În ultimele două zile ale stagiului, vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum, pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.