Europarlamentarul Maria Gabriela Zoană - vicepreşedinte a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European

Pentru prima dată, judeţul nostru este reprezentat în Parlamentul European de către un argeşean 100%. Maria Gabriela Zoană, avocat de profesie, este europarlamentar din 30 ianuarie, fiind cea care a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă, actualul premier al României. Logo-ul cu care Gabriela Zoana s-a prezentat în campania electorală a fost “Avocatul tău la Bruxelles” şi se pare că aceasta începe să îl confirme. Europarlamentarul argeşean a început activitatea în forţă. Încă din primele zile în noua funcţie a avut luări de cuvânt şi intervenţii. Volumul mare de activitate nu o sperie, fiind învăţată cu acest stil de viaţă din perioada în care profesa ca şi avocat. Gabriela Zoană consideră noua postură, cea de europarlamentar, ca fiind o reală provocare, iar calităţile pe care se pune accent sunt vigilenţa şi implicarea. Prezenţa sa în Parlamentul European înseamnă, pentru argeşeni, reprezentarea la nivel înalt a nevoilor pe care le au. „Îmi asum responsabilitatea cu care am fost investită și încerc să mă ridic în fiecare secundă la nivelul încrederii pe care oamenii mi-au acordat-o.Eu am fost permanent atașată de casă și de acest județ.”, ne-a declarat europarlamentarul Gabriela Zoană.

 

La scurt timp, a fost aleasă vicepreședinte a Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, învingându-l pe italianul Marco Zullo. În noua sa calitate, Gabriela Zoană a fost desemnată să conducă dezbaterile şedinţei reunite a Comisiei de Agricultura şi Dezvoltare Rurala şi a Comisiei de Dezvoltare.

Europarlamentarul argeşean este membru al Comisiei de Dezvoltare Regională şi al Comisiei pentru Drepturile Femeii şi Egalitate de Gen. Face parte din delegaţiile pentru relaţiile Parlamentului European cu Peninsula Arabică, Republica Populară Chineză, Africa de Sud şi delegaţia la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterană.

În aproape o lună de mandat, a susţinut 8 declaraţii politice în plenul Parlamentului European, la patru dintre acestea participând, la dezbaterile în plen, şi comisarii de resort. Declaraţiile politice susţinute până acum de europarlamentarul Gabriela Zoană vizeaza domeniile de interes: # justiţia şi egalitatea de drepturi pentru toţi cetăţenii UE (eliminarea dublelor standarde, intrarea în Schengen, conscinţele creşterii inegalităţilor socio-economice dintre cetăţenii europeni, reforma sistemului judiciar), # agricultura şi sănătatea publică (apicultura, băuturile spirtoase, PAC post 2020, laptele şi securitatea alimentară), # egaliatea de gen (poziţii decizionale, femeia în sectorul agricol, mutilarea genitală). Şi în relaţiile cu Comisia Europeană, eurodeputatul argeşean este destul de activ, având deja 4 interpelări adresate comisiei şi peste 40 de amendamente depuse la rapoartele ce se dezbat în plen.

A avut întâlniri de lucru cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Phil Hogan, cu care a discutat priorităţile României pentru politica agricolă comună şi a stabilit o deplasare în România şi cu comisarul european pentru buget şi resurse umane Gunther Oettinger, cu care a discutat despre consecinţele diminuării bugetului total al Uniunii Europene cu 14 miliarde euro, după Brexit.

Eurodeputatul argeşean a avut o întâlnire de lucru cu preşedintele Republicii Peru, Pedro Pablo Kuczynski, făcând parte din delegaţia care a reprezentat Uniunea Europeană la întâlnirile de nivel înalt cu oficialităţile peruane. Nu a scapat ocazia de a discuta despre schimburile comerciale dintre România şi America de Sud şi posibilitatea extinderii exporturilor către Republica peruană. Activitatea sa continuă să fie fructuasă, zi de zi fiind implicată în acţiuni şi întâlniri, complementare activităţii de europarlamentar.

Pe parcursul carierei sale profesionale şi politice, aceasta a deţinut funcţii publice importante, de la consilier municipal la director adjunct al Registrului Comerţului, post pe care l-a ocupat până la validarea sa ca europarlamentar. Este membru activ al PSD din anul 2006, iar în prezent este secretar executiv al Organizaţiei Nationale de Femei Social Democrate. Licenţiată în Drept şi în Afaceri Internaţionale, doctor în Drept, Gabriela Zoană este şi cadru universitar al Universităţii din Piteşti, de 16 ani.