Europarlamentarul Gabriela Zoană - despre tema deșeurilor, reciclarea lor și economia circulară

Tema deșeurilor, reciclarea lor și economia circulară au fost dezbătute aseară, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg. Eurodeputatul Gabriela Zoană a susținut o declarație politică, temă deosebit de importantă și a arătat că economia circulară și transformarea deșeurilor în resurse trebuie să reprezinte un deziderat pentru statele membre. Cifrele nu sunt deloc prietenoase.


„Intr-un an, volumul total de deșeuri generate de Uniunea Europeana reprezintă 2.5 miliarde tone, din care 1.6 miliarde nu au fost reciclate sau reutilizate, ceea ce reprezintă o pierdere uriaşă pentru economia europeană.
În mediul urban, doar 43 % din deşeuri sunt reciclate, restul fiind stocate în depozite de deşeuri (31%) sau incinerate (26 %).
Toate aceste deşeuri reprezintă o sursă importantă de materii prime pentru economie, mai ales dacă ţinem cont că rezervele naturale de materii prime sunt limitate în timp şi unele dintre acestea riscă să nu mai poată fi accesibile la preţuri convenabile în următorii ani. 
Utilizarea de ambalaje din materiale biologice va genera reduceri de preţuri şi un impact mai mic asupra mediului.
O atenție sporită Europa trebuie să o acorde deșeurilor periculoase, care afectează grav sănătatea și siguranța populației, calitatea apei și a mediului. „,
a declarat europarlamentarul Gabriela Zoană.