Estera Stămoiu: Am căutat să creez un mediu în care excelența este un obicei

În fruntea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Argeș, Estera Stămoiu reușește, de aproape 20 de ani, să reprezinte cu succes o categorie extrem de amplă și complexă de specialiști în domeniul medical și să implementeze proiecte esențiale pentru acest domeniu și pentru fiecare dintre noi, ca cetățeni, beneficiari ai actului de sănătate publică. Este un exemplu de management feminin axat pe rezultate, pe comunicare și pe tenacitate, o voce publică respectată și un profesionist îndrăgit de toată lumea pentru dedicarea demonstrată.

Există femei din domeniul dumneavoastră de activitate care v-au servit ca inspiraţie, ca model?

Am fost binecuvântată cu oameni minunați care m-au inspirat și m-au ajutat să devin ceea ce sunt: dascăli, medici, asistente medicale, cărora le mulțumesc. În plus, atunci când, în domeniul de activitate, ai ca pionier o femeie numită Florence Nightingale și când știi că, în propria țară, o regină a îmbrăcat uniforma medicală și a îngrijit bolnavii pe front, cu un curaj care i-a impresionat pe generalii vremii, nu poți să nu te raportezi la acestea.

Dați-mi exemplul unei lecţii de leadership pe care aţi învăţat-o de-a lungul carierei!

Să creez un mediu în care excelența este un obicei. Astfel, membrii echipei știu „de ce, încotro și cum”. În același timp, am creat încredere, care este fundamentală. Am adoptat o atitudine care inspiră și care a fost contagioasă. Am păstrat o atitudine energică, entuziastă, optimistă. Am asigurat consecvență între cuvintele și faptele mele, pentru a menține respectul. Am înțeles că oamenii caută la un lider îndrumare, perspective și inspirație. Excelența este o atitudine! 

Ce sfat i-aţi da unei tinere care îşi începe acum parcursul profesional?

Există un singur mod: să te ghidezi după valori care nu sunt efemere: profesionalism, cooperare, empatie. Dacă vor adopta o atitudine pozitivă față de acestea și le vor aplica în viața profesională vor reuși, cu sigurață, să dăruiască sănătate chiar și în inima unei sănătăți încercate. Florence Nightingale spunea că „a fi coleg de lucru cu Dumnezeu este cea mai înaltă aspirație pe care o putem concepe”. De aceea, a completa continuu perfecționarea profesională și a o dubla cu devotament, răbdare și grijă este ceea ce experiența m-a învățat că se potrivește unui asistent medical dacă își dorește să devină și să rămână un profesionist.

Cum definiţi rolul femeii în societate, raportat la vremurile noastre?

Esențial! Priviți în jur! Femeile activează și excelează în mai toate domeniile. Competența a validat multe femei în funcții de conducere. Din aceste puncte-cheie au demonstrat că strategiile abordate sunt unele de succes chiar dacă domeniile au variat. Femeile au demonstrat că au capacitatea, tenacitatea și motivația pentru a se implica și de a reuși. Sunt buni coechipieri, iar în rolul de lideri știu să gestioneze situații de criză și, deseori, au implementat programe bine fundamentate pe termen mediu și lung. 

Ce obiective v-aţi trasat pentru acest an?

Este un an dedicat, la nivel internațional, lucrătorilor din sănătate și tot ce întreprindem urmărește acest obiectiv. Așa cum la finalul cărții „Adio, arme”, Ernest Hemingway scria „lumea lovește pe fiecare, mulți sunt puternici în locurile răniteˮ, așa să scriem și noi „Adio, pandemie!” și cu toții să fim mult mai puternici. Cu dorința ca această pandemie să ne fie cea mai mare sursă de forță reînnoită, să fie o experiență valoroasă, pentru ca, împreună, să construim un sistem de sănătate mai solid, mai performant.