Epistat – al doilea medicament pentru tuse retras din farmacii

Epistat, ultimul medicament cu substanță activă fenspiridă rămas pe piață, a fost retras de grupul ungar Gedeon Richter. Acesta a notificat farmaciile din România că îl retrage de la comercializare. Acum câteva zile a fost retras de pe piață și medicamentul Eurespal de către Laboratoarele Servier din Franța, tot din cauza substanței activă fenspiridă.    

Reprezentanții mai multor farmacii au declarat joi dimineață, pentru 360medical.ro, că au primit notificări de la grupul ungar privind retragerea de la comercializare a Epistat, care este în prezent blocat în depozite. În România, fenspirida este comercializată cu denumirea comercială Eurespal (Laboratoarele Servier, Franța) și Epistat (Gedeon Richter, Ungaria), fiind indicată pentru “tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani”, arată prospectul medicamentului publicat de ANMDM.

CITEȘTE ȘI ... Atenție! Sirop de tuse pentru copii- RETRAS din farmacii! Întrerupeți imediat tratamentul!

În 8 februarie, autoritatea franceză de reglementare în domeniul medicamentelor (ANSM) a decis retragerea de pe piață a comprimatelor și a siropului cu substanța activă fenspiridă, comercializate în Franța de Laboratoarele Servier sub denumirea comercială de Pneumorel – și Eurespal pe alte piețe. Ulterior, în 12 februarie, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunțat oficial retragerea de pe piața din România a medicamentului Eurespal, după decizia similară a autorităților franceze.

 

 

Bătăi prea rapide sau aritmii după tratamentul cu Eurespal sau Epistat

Autoritatea de reglementare franceză a precizat că, în 2018, în cadrul analizei datelor privind securitatea medicamentului de către PRAC din cadrul EMA, Laboratoarele Servier au realizat studii experimentale pentru a evalua potențialul proaritmogen al fenspiridei.

În urma studiilor, experții au ajuns la concluzia că fenspirida are potențialul de a alungi intervalul QT, ceea ce creează riscul unor anomalii în funcționarea inimii – bătăi prea rapide sau aritmii.


Sursa: observator.tv