Episod special din telenovela „Sacrificiul” filmat la Pitești

Maia Morgenstern, Adriana Trandafir și Ana Ciontea au filmat la fosta închisoare comunistă din Pitești.


„Sacrificiul” este unul dintre cele mai în vogă seriale româneşti ale momentului, fiind difuzat de Antena 1. Cu o distribuție de zile mari, în care și argeșeanca Adriana Trandafir interpretează un rol magnific, serialul a atras atenția publicului și printr-un episod special filmat la fosta închisoare de la Pitești. Momentul a fost dedicat de producătorii serialului luptătorilor anticomuniști care s-au sacrificat în lupta pentru rezistență și care au supraviețuit în munții Făgăraș așteptând ajutoarele aliaților. 

Cele trei actrițe de top au filmat alături de mai tinerii colegi din echipa serialului „Sacrificiul” la închisoarea Pitești din nordul orașului, atât în interiorul muzeului, cât și în curtea din spatele fostei închisori, acolo unde există câteva morminte ale celor care nu au supraviețuit Fenomenului Pitești. Toate cele trei mari doamne ale filmului românesc aveau să se declare de-a dreptul răvășite de filmările de la Pitești. Cele trei actrițe interpretează rolul a trei surori - Eva, Elena și Eliza - cărora destinul le-a jucat feste urâte. Astfel, femeile, care s-au regăsit întâmplător de când au fost date la orfelinat, merg pe urmele celor care le-au ucis părinții, descoperind faptul că aceștia erau intelectuali, retrași în munți și capturați de Securitate la sfârșitul anilor ’50, aduși ulterior la închisoarea Pitești. 

Actrița Ana Ciontea, cea care a dat viață personajului Elena Popescu, s-a declarat impresionată de ce a vzut şi a aflat la Pitești: „Serialul «Sacrificiul» mi-a dat posibilitatea să filmez într-un loc cumplit care poartă în el durerea și sacrificiul celor s-au opus regimului comunist. Acolo ai senzația că încă auzi gemetele și rugăciunile acelor eroi fără vină”, a povestit actrița. 

„Pentru noi a fost un moment foarte special. Tot drumul ăla acolo la Moeciu şi venirea către Piteşti şi faptul că faceam parte dintr-o istorie, deşi filmam o ficţiune, faptul că nici nu mai ştiai dacă ești personaj, plângi ca personaj sau ca om” , a povestit actrița Adriana Trandafir, originară din comuna Bascov, una dintre cele trei protagoniste ale serialului „Sacrificiul”. 

La rândul ei, Maia Morgenstern a fost marcată de locul în care au avut loc filmările: „Este o invitație politicoasă la a gândi, la a reflecta și, din punctul meu de vedere, la reconciliere. Nu e deloc în spirit revanșard. Nu este o zgândărire a unor răni, a unor suferințe, nu stârnim ură. Dimpotrivă, luciditate, înțelepciune, reconciliere, concordanță”, a spus celebra actriță. 
Experimentul Pitești a fost unul de reeducare, deci de transformare totală a credințelor, ideilor și atașamentelor celor încarceraţi aici, prin tortura continuă, fizică și morală. Toate acestea în scopul eliminării oricăror valori anterioare, al renegării credinței religioase, a familiei proprii, a preferințelor politice și pentru transformarea acelor oameni în niște simple unelte, simple marionete ale fostului regim.

 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta