Epidemia de pestă porcină africană  - Despăgubiri pentru crescătorii de porci

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat astăzi că despăgubirile minime pentru crescătorii de porci afectaţi de epidemia de pestă porcină africană vor lua în calcul o greutate a animalelor sacrificate de minim 100 de kilograme.
Potrivit lui Teodorovici, ministrul Agriculturii va elabora un proiect de act normativ pentru stabilirea mecanismului privind aceste despăgubiri, proiect ce va ajunge săptămâna viitoare pe masa Guvernului.

"Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism.
Ca exemplu, tot ce este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate",
a explicat Teodorovici. 

CITEȘTE ȘI ... O doctoriță de la Urgenţe acuză un polițist de șantaj

Întrebat care vor fi, concret, sumele pentru despăgubire, ministrul a precizat că acestea vor fi în propunerea de act normativ pe care ministerul Agriculturii îl va trimite către MFP.  Până acum, în România, au fost confirmate 800 de focare de pestă porcină, în 11 județe. Peste 140.000 de porci au fost sacrificaţi. 
 

DSVSA: Nicio suspiciune de pestă porcină africană în Argeş!

Având în vedere evoluţia focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul României, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş dă asigurări că pe teritoriul judeţului Argeş nu evolua nicio suspiciune de pesta porcină africană.

Sfaturi pentru crescătorii de porcine din gospodării
Pentru a vă proteja porcii de această boală, autorităţile vă recomandă să respectaţi următoarele sfaturi: nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vînători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Sursa: observator.tv