Emilia Mateescu: Orice femeie poate reuşi dacă îşi doreşte cu adevărat şi dacă munceşte

După 31 de ani de democraţie, Argeşul are pentru prima dată la conducerea Instituţiei Prefectului o femeie, ceea ce poate fi considerat un pas înainte în asigurarea egalităţii de şanse între sexe, într-un judeţ în care destul de târziu doamnele au început să fie promovate în funcţii de conducere. Emilia Mateescu este prefectul judeţului Argeş de doar o săptămână şi este pornită să demonstreze că nu este nici pe departe o fiinţă fragilă când vine vorba despre asumarea responsabilităţii şi luarea deciziilor. 
Absolventă a Colegiului Pedagogic „Carol I” din Câmpulung, Emilia Mateescu s-a dedicat doar o scurtă perioadă carierei didactice, profesând patru ani ca educatoare. Considerând că are altă chemare, îşi continuă studiile la Universitatea din Piteşti, unde obţine două licenţe, în Administraţie Publică şi în Drept, şi la Universitatea din Bucureşti, unde urmează un masterat în Carieră Judiciară. În facultate, Emilia Mateescu a demonstrat că nu este un student oarecare şi că are calităţi de lider, fiind cooptată vreme de trei ani în Senatul Universităţii din Piteşti, dar şi ca membru al Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii Învăţământului în UPit. De altfel, după finalizarea studiilor, Emilia Mateescu a şi revenit o vreme de cealaltă parte a catedrei, ca asistent universitar la Universitatea din Piteşti. 


Din ianuarie 2008, Emilia Mateescu îşi începe cariera în domeniul juridic ca avocat, pentru ca din anul 2011 să îmbrăţişeze profesia de executor judecătoresc, pe care a şi practicat-o până în momentul depunerii jurământului de prefect.


În politică a intrat relativ recent, alegând o formaţiune la fel de tânără, în care consideră că şi-a regăsit principiile şi idealurile - Uniunea Salvaţi România. Sub sigla USR, a candidat în 2020 la alegerile pentru Camera Deputaţilor, fiind propunerea aceleiaşi formaţiuni pentru funcţia de prefect. La instalarea sa în noua funcţie, Emilia Mateescu şi-a reiterat angajamentul vizavi de respectarea valorilor democraţiei şi a legii:

„Sunt onorată să fiu prefectul județului Argeș și totodată recunoscătoare pentru încrederea pusă în mine. Vă asigur că voi veghea cu intransigență la respectarea şi aplicarea legii. Sunt hotărâtă să-mi pun toată experiența și priceperea în slujba argeșenilor. Să arăt că se poate!”- a precizat noul prefect al Argeşului.


Numirea sa reprezintă o premieră, misiune pe care Emilia Mateescu o abordează cu încredere, considerând că poate fi, totodată, un exemplu de bună practică:

„Orice femeie poate ajunge într-o funcţie dacă îşi doreşte cu adevărat şi dacă munceşte pe măsură. Eu am încredere!”