Emanuel Soare: ”S-a sistat programarea (vaccin anti-Covid) deoarece nu mai sunt locuri”

Programările prin aplicația RENV (Registrul Electronic Național al Vaccinărilor) pentru imunizarea împotriva noului coronavirus sunt sistate, anunță prefectul Emanuel Soare.

”S-a sistat programarea deoarece nu mai sunt locuri. Cine s-a programat, merge înainte, desigur. Începând cu 8 februarie vom deschide noi centre de vaccinare care vor dubla capacitatea disponibilă acum.”, susține prefectul din Argeș.

 

Situația are și o explicație.

”Fiecare județ a primit un numar de doze. România, în baza contractelor, va primi mai multe doze începând cu luna februarie.
Sa fiti pregătiți să vă programați începând cu 8 februarie. Tot de atunci platforma va rezerva, în proporție de 75% din locuri pentru vârstnici și cronici. Ceilalți din domeniile esențiale vor avea acces la 25% din locuri”, a menționat Emanuel Soare.


Conform contractelor, până la sfârșitul lunii martie se vor vaccina 2.4 milioane de români. Totodată, personalul MAI va fi vaccinat în centre separate, ce vor fi disponibile curând.

CITEȘTE ȘI ... Mașini lăsate fără catalizatoare. Hoții au dat lovitura după un accident pe A1

Ieri, a fost aprobată hotărârea de modificare a Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare.

CITEȘTE ȘI ... În Pitești - Ceai cald și biscuiți pentru cetățeni fără adăpost!

Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului. După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a.

CITEȘTE ȘI ... Scheleții mandatului Ionică!


Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv.