Elevii simptomatici vor fi verificaţi cu teste rapide!

Elevii simptomatici vor fi verificaţi cu teste rapide pentru a depista dacă sunt infectați cu SARS-CoV-2, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan, secretar de stat, Ministerul Sănătății: 

"Testarea va cuprinde elevii simptomatici, în ideea în care aceştia vor ajunge totuşi la şcoală. Drept pentru care profit de această ocazie pentru a face un apel părinţilor atunci când se va începe şcoala să le facă, în primul rând, copiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la şcoală. Dacă, totuşi, un astfel de copil va merge la şcoală şi va trece şi de triajul epidemiologic care se face la intrarea în şcoală şi el dezvoltă simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat cu un test antigen rapid, urmând să discutăm şi cu părinţii, cu reprezentanţii părinţilor pentru a le explica de fapt interesul comun în a avea o amprentă corectă a ceea ce se întâmplă în şcoală, astfel încât să putem face testul copilului să vedem dacă acesta este pozitiv sau nu".

Andreea Moldovan a precizat că vor fi anunţaţi părinţii, medicul de familie, iar în cazul în care testul copilului este pozitiv se va anunţa şi Direcţia de sănătate publică.

CITEȘTE ȘI... Raluca Turcan: „Alocațiile pentru copii cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută”

Andreea Moldovan, secretar de stat, Ministerul Sănătății: "Vor fi testaţi în principiu toţi copiii care au simptome, pentru că în cazul acestora nu este neapărat un risc din punct de vedere al evoluţiei bolii. (...) Este important să ştim impactul şi nivelul de infectare al copiilor mai ales în ceea ce priveşte colectivitatea din care ei vin de acasă, pentru că au părinţi, au bunici care îi îngrijesc şi atunci interesul va fi să îi testăm să ştim ce se întâmplă ca să putem lua măsurile corecte".

Andreea Moldovan a subliniat importanţa recoltării corecte de probe pentru testare.

Andreea Moldovan, secretar de stat, Ministerul Sănătății: "Vrem să fie disponibilitatea de un cadru medical care să poată să facă acea recoltare de test corectă. Pentru că este foarte important ca testul să fie recoltat corespunzător, conform prospectului produsului respectiv. Există riscul ca printr-o recoltare incorectă testul să fie fals negativ şi atunci nu ne ajută, ne dă un fals sentiment de siguranţă că este negativ şi nu avem nimic".

Potrivit secretarului de stat, un ghid de bune practici referitor la acest aspect este "foarte avansat".

CITEȘTE ȘI... Au început înscrierile pentru învățământul liceal, postliceal și universitar militar!

Moldovan a menţionat că triajul în unităţile de învăţământ va fi făcut de medicul şcolar sau de asistentul medical.

"Acolo unde există medic, va fi medic şcolar. Unde există asistentă, va fi asistentă şcolară, care va face triajul respectiv", a indicat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.


Sursa: Agerpres, stiri.tvr.ro