Elevii din familiile nevoiaşe vor primi 500 de lei pe an pentru rechizite şi haine

Elevii din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial ale căror familii au venituri mici vor primi tichete în valoare de 500 de lei pentru a-şi achiziţiona rechizite şi haine. Potrivit OUG nr. 133/2020, tichetele în valoare de 500 de lei se vor acorda pentru un an şcolar elevilor care provin din familii în care venitul mediu pe membru de familie este sub 50% din salariu de bază minim brut pe ţară, adică 1.115 lei.

Elevii urmează să primească tichetele pe suport electronic, acestea fiind asemănătoare cardurilor bancare, iar posesorii lor vor putea folosi pentru a cumpăra rechizite şi haine. Tichetele se vor acorda pe baza unor liste întocmite de autorităţile administraţiei publice locale. Suma de pe card care revine fiecărui elev nu va putea fi preschimbată în numerar, banii putând fi folosiţi timp de un an de zile de la data emiterii şi numai pe baza actului de identitate al titularului. Folosirea tichetelor pentru achiziţionarea de haine şi rechizite se va putea face numai în anumite magazine din  raza localităţii de domiciliu al fiecărui titular de tichet. Procedura de distribuire a acestor tichete va fi stabilită prin ordin de ministru în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a OUG nr. 133/2020.

Având în vedere faptul că ordonanţa a intrat în vigoare la data de 12 august 2020, procedura urmează să se stabilească până cel târziu la data de 11 octombrie 2020. 

Sursa: saptamanalul ancheta