Elevii argeşeni - chemaţi să înveţe o meserie!

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc o conferință de presă a PNL Argeş, la care au participat vicepreședintele Gelu Tofan, Cătălina Dumitrașcu - inspector școlar general adjunct și Bogdan David - noul director ABAAV Câmpulung. Cu acest prilej, s-a discutat despre o nouă campanie destinată tinerilor, care are drept scop prezentarea celor mai relevante meserii în care se pot forma absolvenții de clasa a VIII-a, dar și avantajele pe care le oferă învățământul profesional și profesional dual.


Astfel, în perioada 11 februarie - 11 martie 2020, Inspectoratul Școlar Județean Argeș, în parteneriat cu CJRAE, cu unitățile de învățământ profesional și tehnic din județ, cu unitățile de învățământ gimnazial din județ, dar și cu operatori economici, organizează campania „Meseria face diferența”, campanie inițiată de Ministrul Educației. În acest context, sunt propuse spre implementare peste 70 de activități dintre cele mai diverse și atractive: „Lăcătușul priceput”, „Viitorul automobilului”- dezbatere și informare pe tema dezvoltării automobilului electric, proiectare de filme, lecții deschise, standuri de prezentare a firmelor partenere și a operatorilor economici, caravana meseriilor, vizite la operatorii economici etc.  


„Ne-am axat pe caracterul practic al activităților, pentru că știm că nu diploma te învață meserie, ci ceea ce știi să faci; trebuie să ne îndreptăm spre schimbarea unor mentalități, în rândul părinţilor şi, uneori, în cazuri izolate, și în rândul cadrelor didactice, în scopul revalorizării meseriilor. Este important să înțelegem că meseria nu este o rușine, ci este cea care face diferența. Pe de altă parte, întăresc faptul că meseria nu se învață cu creta, pe tablă, ci aplicat, prin practică. Trebuie să reușim să-i facem pe copii să-și conducă deprinderile și îndemânarea către lucrurile care le fac plăcere”, a declarat Cătălina Dumitrașcu.

 

 


41 de clase de învățământ profesional și dual 


În proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021, la nivelul județului Argeș sunt cuprinse 41 de clase de învățământ profesional și dual, dintre care 6,54 de învățământ dual.


Avantajele învățământului profesional dual sunt multiple: 
# bursă oferită din fondurile publice, în valoare de 200 de lei;
# bursă oferită de către operatorul economic, în valoare cel puțin egală cu cea oferită din fondurile publice;
# transport gratuit, dacă unitatea de învățământ nu se află în raza de domiciliu;
# posibilitatea cazării și a mesei gratuite, în internatele unităților, suportate de către administrația publică locală.
# prioritate la angajare după absolvirea cursurilor.

O altă prioritate în această perioadă este asigurarea condițiilor pentru extinderea programului „Masă caldă”, pentru care au fost selectate şi două școli din judeţ - Școala Gimnazială Vulpești - Buzoiești și Școala Gimnazială Nr. 1, Valea Mare Pravăț. Măsura va avea impact în privința diminuării absenteismului și a abandonului școlar, dar și în formarea unor deprinderi pentru o alimentație sănătoasă.

 

Sursa: saptamanalul ancheta