EI SUNT PARLAMENTARII DE ARGEȘ!

În urma rezultatelor preliminare ale alegerilor de duminică, 11 decembrie, s-a conturat deja în linii mari noua echipă parlamentară argeşeană. O parte dintre candidaţi şi-au adjudecat din prima funcţiile de deputaţi sau senatori, alţii stau destul de liniştiţi în aşteptarea redistribuirii judeţene, care îi trimite în parlament pe cei cu scoruri apropiate de 11% la Cameră şi, respectiv, 25% la Senat, rămânând ca numărătoarea finală şi redistribuirea naţională să completeze tabloul de grup al celor care au reuşit la examenul de admitere în legislativ, ultimele locuri fiind disputate „în prelungiri”.

În urma rezultatelor, Argeșul va fi reprezentat în Parlament după cum urmează: la Senat : PSD-ului îi revin 3 locuri și PNL-ului 1 loc, la Camera Deputaților: PSD-ul va avea 6 deputați, iar PNL-ul, PMP-ul și USR-ul vor avea câte un deputat. Chiar dacă din totalul de 520 de secții de vot din Argeș, mai lipsesc voturile de la trei secții, șansele ca soarta mandatelor să fie schimbată este destul de mică.

Camera Deputaţilor

# Radu Vasilică - PSD
Unul dintre parlamentarii din generaţia tânără, Radu Vasilică nu a avut absolut nicio emoţie în ceea ce priveşte şansele sale, deschizând lista de candidaţi a PSD. La cei 40 de ani ai săi, acesta a ajuns deja la cel de-al treilea mandat de deputat. De asemenea, intre anii 2004 - 2013, Radu Vasilică a fost preşedinte al TSD Argeş. De profesie economist, Radu Vasilică este lector la Universitatea din Piteşti, Facultatea de Ştiinţe Economice.

# Mircea Drăghici - PSD
Mircea Drăghici este, de asemenea, pentru a treia oară deputat de Argeş. Considerat unul dintre cei mai activi parlamentari argeşeni, Drăghici este iniţiatorul unor legi importante, precum cea prin care persoanele cu handicap irecuperabil nu mai sunt obligate să se prezinte periodic la comisiile de reevaluare sau legea finanţării campaniilor electorale. Pe de altă parte, Mircea Drăghici face parte dintre parlamentarii ajunşi în vizorul DNA, fiind judecat pentru complicitate la abuz în serviciu în celebrul dosar „Consultanţa”.

# Simona Bucura Oprescu - PSD
A fost aleasă pentru prima dată deputat în urmă cu patru ani, pe Colegiul Mioveni. Deşi aflată la primul mandat, Simona Bucura Oprescu s-a dovedit un parlamentar foarte activ şi, fără îndoială, cu cea mai mare vizibilitate în spaţiul public, şi asta datorită faptului că este politicianul care şi-a făcut foarte des simţită prezenţa pe colegiul său şi în judeţ nu numai în campania electorală, ci şi de-a lungul celor patru ani. Preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD Argeş, Simona Oprescu a fost anterior femeie de afaceri și apoi, vicepreședinte al Consiliului Județean.

# Nicolae Georgescu - PSD
Prezenţa lui Nicolae Georgescu pe locurile eligibile ale PSD Argeş pentru Camera Deputaţilor a constituit o adevărată surpriză, în condiţiile în care acesta era un ilustru necunoscut pe scena politică. Director al Şcolii „Tudor Vladimirescu” de aproximativ un deceniu, el a fost prima propunere a organizaţiei Piteşti, colegii de partid având numai cuvinte de apreciere la adresa calităţilor sale manageriale. Doctor în istorie, Nicolae Georgescu a reuşit să crească şcoala pe care o conduce de la 300 la 800 de elevi.

# Cătălin Rădulescu - PSD
Personaj politic atipic, Cătălin Rădulescu intră pentru a doua oară în Camera Deputaţilor ca reprezentant al PSD. Nu fără emoţii, având în vedere faptul că săptămâna trecută Instanţa Supremă s-a pronunţat definitiv în dosarul în care a fost acuzat că a dat mită unui director de la Dedeman, fiind condamnat cu suspendare. Suspendată a fost însă şi pedeapsa accesorie prin care deputatului i se interzicea dreptul de a fi ales. În ultimii ani, Cătălin Rădulescu s-a făcut apreciat de majoritatea primarilor argeşeni, care în mod constant au afirmat că acesta a făcut lobby susţinut la Bucureşti pentru toate proiectele lor.

# Nicolae Velcea - PSD
Graţie scorului foarte mare, social-democraţii reuşesc să prindă şi cel de-al şaselea mandat, care revine în acest caz consilierului judeţean Nicolae Velcea. Acesta este şef serviciu la Dacia Renault şi beneficiază de o puternică susţinere din zona Mioveniului.

CITEȘTE ȘI ... Vezi rezultatele FINALE din ARGEȘ

# Dănuţ Bica - PNL

După lupte seculare care au durat vreo 20 de ani, Dănuţ Bică intră în sfârşit în Parlament. Poziţionarea sa în capul listei PNL pentru Camera Deputaţilor a creat însă disensiuni în partid, colegii reproşându-i lui Bica lipsa de implicare şi inactivismul, dar şi faptul că, în calitate de fost consilier local şi, actualmente consilier judeţean, a făcut orice, mai puţin opoziţie. Dănuţ Bica a fost preşedinte al PDL şi copreşedinte al PNL Argeş, în prezent coordonând activitatea liberalilor din Piteşti.

# Cătălin Bulf - PMP
O şansă la deputăţie are şi omul de afaceri Cătălin Bulf, preşedintele PMP Argeş. Intrat în politică în urmă cu aproximativ cinci ani, Bulf se află la a doua încercare de a accede în parlament, la alegerile precedente candidând din partea PDL pe Colegiul Piteşti-Bascov. În prezent, este consilier judeţean.

# Ionuţ Moşteanu - USR
Surpriza acestor alegeri parlamentare o constituie scorul înregistrat de Uniunea Salvaţi România, cel mai tânăr partid politic, care s-a poziţionat la nivel naţional pe locul al III-lea. Rezultatele din Argeş l-ar putea propulsa în Camera Deputaţilor pe Ionuţ Moşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.


Senat

# Şerban Valeca - PSD
Şi-a început activitatea parlamentară în anul 2008 şi această rundă de alegeri îi aduce cel de-al treilea mandat. Liderul PSD Argeş are 60 de ani şi un bogat CV, fiind foarte cunoscut pentru activitatea sa din cadrul Institutului de Cercetări Nucleare Mioveni, pe care l-a şi condus. La nivel naţional a deţinut şi funcţia de ministru delegat pentru activitatea de cercetare, funcţie pe care a exercitat-o în perioada 2000-2003. Una dintre iniţiativele sale ca parlamentar este susţinerea şi adoptarea proiectului de lege privind modificarea codului muncii în favoarea salariaţilor şi pentru respectarea unor norme europene în vigoare.

# Gheorghe Marin - PSD
Are la activ trei mandate de deputat, iar acum schimbă camera parlamentară, intrând în Senat. Musceleanul Gheorghe Marin a fost subprefect al judeţului Argeş şi este de profesie inginer mecanic. În cadrul Camerei Deputaţilor ocupă, din 2015, funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii. Este parlamentarul care a promovat un nou cod rutier prin corelarea Legii circulaţiei cu regulamentul de aplicare. Tot în ultimul mandat de deputat a promovat o ordonanţă prin care se face delimitarea clară între PFA-uri şi întreprinderile individuale.

# Ion Popa - PNL
A intrat în Senatul României în anul 2012. Ion Popa conduce liberalii argeşeni din 2010, rămânând liderul PNL şi după fuziunea cu PDL. La nivel administrativ, Ion Popa a fost prefect al judeţului Argeş, subprefect şi consilier judeţean. Ca şi parlamentar, acesta a fost ales lider al grupului PNL din Senat. Deoarece de când a devenit parlamentar nu a mai fost foarte activ în plan judeţean, candidatura sa la Senat, pe primul loc, a creat nemulţumiri în rândul colegilor de partid. O parte dintre primarii liberali i-au lansat provocarea de a se poziţiona pe locul doi pe listă, dacă este atât de sigur de un scor bun al PNL pe Argeş, iar refuzul de a face acest lucru a dus la o reacţie de boicot din partea aleşilor PNL.

# Cristina Stocheci - PSD
Cristina Stocheci este de profesie medic, este cunoscută mai mult pentru funcţiile publice pe care le-a deţinut. A fost director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi director al Casei de Asigurări de Sănătate Argeş. Şi în plan politic a deţinut funcţii de conducere, conducând, de pe poziţia de vicepreşedinte, Organizaţia de Femei a PSD Argeş.

CITEȘTE ȘI ... Vezi rezultatele FINALE din țară - Simularea viitoarei structuri a Parlamentului

Sursa: Săptamânalul Ancheta