Șeful DIICOT Argeş se pensionează

„Am obosit! Și da, sunt și dezamăgit!” - au fost primele declarații ale numărului 1 din bordul Serviciului Teritorial DIICOT Argeș-Vâlcea. Prim-procurorul Valentin Preoteasa, șeful Parchetului DIICOT, a ales să se retragă din activitate la numai 53 de ani.

Cunoscut pentru intransigența sa ca procuror DIICOT, catalogat drept unul dintre cei mai buni la nivel național, procurorul-șef al serviciului teritorial DIICOT Argeș-Vâlcea vrea să se pensioneze. Valentin Preoteasa a depus recent cererea de eliberare din funcție începând cu data de 1 ianuarie 2019. „Am decis ca după acești ani de muncă să mă odihnesc. Fac naveta zilnic între Vâlcea și Pitești, iar familia mă vrea aproape. Am obosit și da, sunt și dezamăgit! Dar dincolo de toate acestea, cred că este important să lăsăm locul tinerilor bine pregătiți care vin din spate și vor să demonstreze ceea ce pot. Există acel entuziasm al vârstei care face casă bună cu pregătirea profesională bună și am încredere că vor avea rezultate din cele mai bune” - a declarat Valentin Preoteasa, făcând referire la cel despre care se spune că are cele mai mari şanse să fie succesorul său la șefia DIICOT Argeș-Vâlcea, procurorul Săndel Boțoghină.

### De numele procurorului Preoteasa se leagă dosare cu greutate

Cazul sclavilor de Berevoești a reprezentat, poate, cel mai răsunător dosar anchetat de echipa de procurori DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată coordonată de procurorul-şef Valentin Preoteasa. Luni de muncă sub acoperire, sacrificii din partea întregii echipe operaționale, un dosar greu, cu totul aparte. „Un caz cu totul special, care din punct de vedere uman m-a făcut să mă simt melancolic, pentru că au putut exista asemenea atrocități în secolul al XXI-lea” - avea să declare, la acel moment, procurorul-șef DIICOT Valentin Preoteasa. Dosarele proxeneților argeșeni şi anihilarea rețelelor de prostituție care operau în Belgia, Anglia, România, Croația, Elveția și Cehia - alte lovituri marca DIICOT. La acestea se adaugă încă multe altele aflate în instrumentare sau deja trimise în judecată pentru spălare de bani, criminalitate informatică sau trafic de carne vie.

### Săndel Boțoghină – procurorul care a anihilat rețeaua „Pufleanu”

Săndel Boțoghină este cel despre care se spune că va fi succesorul lui Preoteasa la şefia DIICOT. În anul 2013, magistratul devenea cunoscut la nivel național după ce a pus pe butuci reţeaua „Pufleanu”, prin finalizarea celui mai mare dosar de contrabandă cu alcool din Argeș, în care prejudiciul stabilit de procurori se ridica la 2 milioane de euro. Procurorul Săndel Boțoghină are o pregătire profesională de necontestat activând de-a lungul timpului atât la DIICOT și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, cât şi la DNA Piteşti. Se vorbește chiar despre faptul că procurorul-șef Valentin Preoteasa l-ar fi recomandat superiorilor pe cel pe care l-ar dori ca succesor la DIICOT Argeș Vâlcea.