Premieră în România! Apare un nou tip de pensie, plătită direct de angajator

Apare un nou tip de pensie, plătită direct de angajator într-un cont special al salariaţilor. Banii urmează să fie depuşi în fiecare lună de patronii care acceptă propunerea ministerului Muncii. Pensia ocupaţională este opţională - adică patronii vor putea decide dacă le acordă sau nu angajaţilor acest nou beneficiu, pe lângă salariu, pentru a-i păstra în companie. 
MARIUS BUDAI, ministrul Muncii: Eu am posibilitatea să aleg. Angajatorul "A" îmi dă o primă de concediu, o primă de Crăciun, o primă de Paşte, o asigurare medicală privată şi, uite, îmi creează şi acest fond de pensii ocupaţional. Celălalt îmi pune la dispoziţie alte beneficii şi atunci eu cântăresc şi iau o decizie. 

Dacă optează pentru această variantă, patronul va trebui să vireze lunar banii într-un cont pe numele salariatului, gestionat de administratorii de pensii. Va putea contribui şi angajatul, în limita a o treime din venitul său. Abia la vârsta pensionării, suma strânsă poate fi accesată.  Deşi nu se cunosc detalii cu privire la eventuale impozite sau comisioane şi nici cu privire la cota de contribuţie, ministrul Muncii spune că acest tip de pensie va fi ca un beneficiu acordat de către angajator către angajat, aşa cum este şi asigurarea medicală, de exemplu. 
CORINA DIACONU, manager agenţie de recrutare: Se doreşte, în acest moment, identificarea unui instrument suplimentar care să poată susţine actualul sistem de pensii- care probabil va deveni, în câţiva ani, din ce în ce mai ineficient. 


În timp ce unii angajaţi ar fi atraşi de un astfel de beneficiu, alţii spun că nu sunt încântaţi de iniţiativa ministerului Muncii. 

Proiectul Ministerului Muncii se află în dezbatere publică şi urmează să intre în Parlament. În acest moment, principalele beneficii ale angajaţilor români sunt bonsurile de performanţă, autoturismul de serviciu, tichetele de masă şi de concediu şi al 13-lea salariu. 


Sursa: observator.tv