Noua cerinţă ANAF care aruncă în haos firmele din România

Fiscul aruncă firmele în haos. După amânări succesive, de la 1 noiembrie, toţi operatorii economici sunt obligaţi să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Dar mulţi nu au reuşit să le cumpere şi se tem că li se va suspenda activitatea. Dotarea cu aparate de marcat cu jurnal electronic este obligatorie, avertizează ANAF pe site-ul oficial. Acestea pot fi cumpărate numai de la operatorii economici autorizaţi de Ministerul Finanţelor. 
ROBERT CROITORU, consultant fiscal: Problema este că acum în piaţă sunt necesare 800.000 de case de marcat şi producătorii au anunţat că nu pot să producă decât 1000 de bucăţi pe zi.

 

Firmele care nu se vor încadra în termen vor primi mai întâi avertisment şi un plan de conformare, apoi riscă amenzi de până la 10.000 de lei şi în 45 de zile suspendarea activităţii. Culmea este că deocamdată casele de marcat cu jurnal electronic sunt total inutile, pentru că nu există un soft unde datele să fie stocate.  Chiar şi aşa, inspectorii ANAF au început controalele în restaurante, cluburi şi baruri, încă de săptămâna trecută. 

În timp ce pune presiune pe contribuabili, Fiscul nu are pregătit propriul sistem ca să preia online datele trimise de companii. În momentul de faţă ştim că România pierde 6 miliarde de euro anual din Taxa pe Valoare Adăugată necolectată şi din evaziunea fiscală. Până când jurnalul electronic va fi pus la punct,  informaţiile vor ajunge către ANAF direct la ghişeu sau prin poştă.
Sursa:observator.ro