Mugur Isărescu: Semnal de alarmă - Cifre negre din economie!

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației. Acesta a explicat că prețurile alimentelor a crescut de la lună la lună, iar leul are o tendință îndelungată de depreciere față de euro.


”Am avut în această perioadă o creștere neașteptată a prețurilor la petrol, creșteri pe piața internațională. În România, o majorare în plus față este generată de această creștere a accizei, după 15 septembrie.
Gruparea prețurilor care cresc în 3 trimestre s-a majorat și ce mai observăm: cresc și prețurile cu pondere relativ mare în indicele de consum.

Avem creștere de aproape 15% la un singur produs, adică la ouă. E adevărat că prețurile la ouă au crescut în toată Uniunea Europeană.

Traiectoria ascendentă a inflației de bază este generată în primul rând de creșterea prețului la alimente. Prin inflație de bază înțelegem inflația principală.

La produsele procesate, unde ponderea de importuri este mai mică, și pentru că avem o creștere mai mare în economia românească, prețurile de consum ale mărfurilor alimentare procesate au crescut semnificativ.

Și componenta energie devine o sursă de presiune asupra inflației, asta după ce mai multe trimestre ne-a ajutat să menținem o rată scăzută a inflației.

Tendința de depreciere a leului în raport cu euro este mai de durată față de zlot sau de forint. Nu este o scădere cu cifre mari, este cu cifre mici, dar de durată (...) Avem o situație de deteriorare a balanței comerciale. Cresc exporturile cu 9%, dar cresc și importurile cu 11-12% (...) Chiar azi s-au anunțat cifrele și noi avem un deficit comercial de 8 miliarde de dolari și aici se conturează o problemă”, susține Mugur Isărescu.

CITEȘTE ȘI ... ESCROCHERIE! NU deschide asta pe Facebook!

Guvernatorul BNR a atras atenția asupra faptului că România are un deficit în creștere de forță de muncă calificată și se confruntă cu o migrație a forței de muncă în marile orașe.
 ”Dintre cei care ar putea fi integrați în piața muncii, adică tinerii, doar 80% dintre ei sunt integrați, restul nu sunt nici la școală, nici la muncă”.