Mii de români se grăbesc să îşi cumpere vechime la pensie

Nu au avut contract de muncă ori au au aflat că angajatorul nu le-a plătit contribuţia. Plata se poate face doar pentru o anumită perioadă, iar sumele datorate pot fi achitate în rate.  Legea le permite până la finalul anului să poată achita pentru perioada în care nu au fost asiguraţi în sistem.


Cum se cumpără vechimea pentru pensie
Cererea se depune la sediul Casei de Pensii. Procedura este extrem de simplă, trebuie să veniţi la ghişeu cu buletinul şi veţi primi cateva documente pe care trebuie să le completaţi. Începem cu un contract de asigurare, apoi o declaraţie că nu aţi fost asigurat în acea perioadă, nu aţi primit şomaj, nu aţi urmat un stagiu militar sau alte cursuri postuniversitare dar şi o declaraţie privind protecţia datelor.

Să presupunem că avem un gol în cartea de muncă de anul trecut de 3 luni, va trebui să scoatem din buzunar in jur de 1.100 de lei.

 

Vechime plătită în rate
Suma datorată poate fi plătită şi eşalonat şi este calculată astfel: 25 la sută din salariul minim brut din luna în care nu aţi cotizat.

 

Cine cumpără vechime pentru pensie
Aproape 40.000 de români şi-au cumpărat în ultimii doi ani vechime, peste 5000 de persoane doar în Capitală. Au vârste între 50 şi 55 de ani şi au plătit, în medie, pentru un an şi 11 luni. Asta înseamnă în jur de 6.000 de lei. În Guvern există însă discuţii ca proiectul să fie continuat şi anul viitor şi chiar să permită cumpărarea de vechime pentru orice perioadă lipsă, pe o durată totală de 5 ani.
 

Sursa:observator.tv