În plină iarnă, ar putea apărea taxa pe centrala de apartament!

Milioane de români se încălzesc de ani întregi cu propria centrală, în apartamentele din toată ţara. Iar acest lucru duce la creşterea emisiilor de dioxid de carbon, spun autorităţile. Aşa că toţi ar putea fi obligaţi să plătească noua taxă de mediu. Ideea a provocat deja revoltă. 

Prin noua taxă de mediu, statul ar putea strânge sume importante la buget. În majoritatea oraşelor din România populaţia se bazează pe centralele proprii pentru încălzirea locuinţei. Pe lângă taxa de mediu pentru centralele proprii, autorităţile vor să interzică debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire. În viitor, primarii vor decide în ce zone nu vor mai aproba nicio debranşare. Condamnate la termoficare vor fi în special cartierele aglomerate, cu multe blocuri. 
Viorel Alicuş, director general în cadrul ANRE: Ne vom trezi, şi ar fi bine să facem măsurătorile acestea, că, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legislaţia actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale.

Sursa: observator.tv