Ce taxe şi impozite vor plăti piteștenii în 2018: „Categoric avem în vedere majorări”

De la 1 ianuarie 2018, urmează să intre în vigoare modificările aduse codului fiscal, una dintre acestea prevăzând scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Impozitul pe veniturile persoanelor fizice reprezintă o sursă importantă de venit pentru primării, care primesc în momentul de faţă o cotă de 41,75% din acest impozit. Odată cu scăderea impozitului, automat scad şi sumele care intrau în bugetele locale, unele primării pierzând din această cauză milioane de euro. În condiţiile în care şi aşa multe administraţii locale se descurcă cu chiu cu vai cu banii pe care îi au, o parte dintre edilii argeşeni iau în calcul majorarea taxelor şi a impozitelor locale. 

CITEȘTE ȘI ... Prefectul judeţului: „Nu înţeleg cum a aprobat primăria un asemenea regim de înălţime, de P+9”

Piteştiul pierde cei mai mulţi bani, lucru de altfel logic în condiţiile în care este şi localitatea argeşeană cu cei mai mulţi locuitori şi, pe cale de consecinţă, cu cele mai mari sume reprezentând cote defalcate din impozitul pe venituri. În bugetul pe 2017, veniturile din impozitul pe venit reprezintă peste 143 milioane lei, în vreme ce la un impozit de doar 10% acestea ar fi de doar 90 de milioane de lei.

CITEȘTE ȘI ... DACIA vrea să dea startul vânzărilor în spațiul online cu noul Duster Edition ONE!

Aşadar, cu peste 50 milioane lei mai puţin. Primarul Cornel Ionică recunoaşte franc că de la anul piteştenii vor plăti taxe şi impozite mai mari, însă pune această majorare pe seama faptului că dările nu s-au mai schimbat de mult în oraşul reşedinţă de judeţ: „Categoric avem în vedere majorarea taxelor şi a impozitelor, cu atât mai mult, cu cât nu le-am mărit de 11 ani. E posibil să pierdem nişte bani din cauza reducerii impozitului pe venit, nu ştiu exact cât, dar există promisiuni că se vor găsi soluţii de compensare. Deocamdată nu ştim nimic concret, pentru că nu s-a elaborat bugetul la nivel naţional. Cert este că vom mări taxele şi impozitele într-un procent suportabil, lucru pe care l-am anunţat de două-trei luni. De exemplu sunt categorii de maşini pentru care se plătesc 40 de lei; probabil că impozitele vor fi cu 12-15 lei mai mult. Este nevoie de această majorare, pentru că au crescut foarte mult şi costurile lucrărilor de infrastructură în ultimii 11 ani, de când la Piteşti taxele sunt neschimbate. Vă dau un exemplu: s-a semnat săptămâna trecută contract pentru strada Dârzului pentru 16 miliarde de lei vechi. Acum 12 ani nu ne costa nici măcar un miliard! Bulevardul Eroilor este evaluat la 16 miliarde, iar acum 12 ani ne-a costat 800 de milioane”, ne-a declarat primarul Piteştiului, Cornel Ionică.

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta