Bani de la stat pentru case cu panouri solare

Românii care vor să aibă case cu energie de la soare vor primi bani de la stat. Ei trebuie să aibă însă şi o contribuţie proprie pentru realizarea investiţiei. Cei care vor să monteze panouri fotovoltaice vor primi maximum 20.000 de lei de la stat. Ei trebuie să aducă de acasă însă măcar 10%, adică 2.000 de lei. Din banii alocaţi de Fondul de Mediu, pot fi instalate panouri cât să reducă factura la energie electrică, pe timp de vară, cu până la 70 la sută, spun specialiştii. Deşi mulţi români sunt interesaţi să producă acasă curent, nu pot accesa încă banii.

CITEȘTE ȘI ... (video) ACUM! Incendii de vegetație uscată în cinci localități din Argeș!

Pentru a asigura necesarul de energie electrică pentru o casa cu 4 camere, o familie ar avea nevoie cel puţin 15-20 de panouri fotovoltaice, o investiţie care se ridică la 4.000 - 5.000 de euro, potrivit specialişilor din piaţă. Prin programul `Sisteme Fotovoltaice` statul vrea să acopere 90% din această investiţie, în limita a 20.000 lei, adică 4.200 de euro.

Cei interesaţi să obţină subvenţia trebuie să apeleze la un instalator acreditat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Beneficiarul va achita acestuia 10% din valoarea investiţiei. Instalatorul va asigura restul de 90%. Iniţial. din bani proprii, ca apoi să îi recupereze de la stat. Statul nu îşi asuma în scris un termen de returnare a banilor. Pentru că prea puţine firme s-au aratat interesate, termenul de inscriere pentru instalatori a fost prelugit de la 1 martie, cum era stabilit iniţial, la 15 martie.

În jur de 30 de mii de români vor putea să monteze panouri foltvoltaice cu bani de la stat, în acest an.

 

Sursa: observator.tv