Echipa PNL pentru Primăria Pitești garantează că orașul va avea cel puțin un parc industrial

Despre necesitatea unui parc îndustrial în Pitești se vorbește de cel puțin 25 de ani. În Arad, primul parc industrial a fost construit în 1999! Pentru că a prins trenul la momentul potrivit, Aradul este astăzi orașul cu cel mai mare număr de investitori concentrați în parcurile sale industriale. Prahova are nu mai puțin de 15 parcuri industriale și urmează ca în curând să inaugureze parcul industrial cu numărul 16! Podiumul este completat de Cluj - 10 parcuri industriale şi Braşov - 9 parcuri industriale.

„În tot acest timp, Piteștiul a fost orașul care, an după an, a pierdut aproape toate societățile sale de tradiție, fără să reușească să atragă vreo investiție notabilă. Administrația Pendiuc și mai apoi administrația Ionică au furat 30 de ani din dezvoltarea economică a orașului.” - susține omul de afaceri Mihai Coteț, nominalizat de PNL pentru funcția de viceprimar al Piteștiului.

Potrivit acestuia, Piteștiul are nevoie ca de aer de cel puțin un parc industrial, iar PSD este ultimul partid care ar avea autoritatea morală să mai pretindă că ar putea dezvolta economic orașul.


Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL la Primăria Pitești, a declarat că primul lucru pe care îl va face dacă piteștenii vor încredința mandatul Echipei PNL va fi să transparentizeze imediat situația în care se află terenurile-problemă ale orașului și să prezinte un plan concret de acțiune pentru realizarea a cel puțin un parc industrial. 

 

 

 CET Sud - 17 ani pierduți din viața economică a Piteștiului!


Construit între 1986 şi 1989 pentru a deservi cu energie termică atât Arpechimul, cât şi Piteştiul, CET Sud își dădea obștescul sfârșit la puțin timp după Revoluție, guvernul nemaialocând bani pentru funcționarea acestuia. Astfel, imensul mastodont a început să se degradeze. În 2003, prin ordonanță de guvern, guvernul ceda Primăriei Pitești terenul de peste 80 de hectare.
Atunci a fost prima oară când s-a vorbit despre posibilitatea ca pe acest teren să se realizeze primul parc industrial al Piteștiului. S-au scurs între timp 17 ani! 17 ani plini de falimente răsunătoare pentru care nimeni nu și-a asumat responsabilitatea și de procese interminabile gestionate în mod superficial și netransparent de către administrația Pendiuc&Ionică. 
Terenul face în prezent obiectul unor procese de suprapunere de acte de proprietate, iar utilizarea sa este sub semnul întrebării. Se pare că 704.724 mp de teren ar fi disponibil. Loturile pe care nu există suprapuneri pot fi dezmembrate și se poate începe amenajarea terenului. 


„Primăria Pitești nu a prezentat niciodată în mod transparent cum stau lucrurile, deși am solicitat acest lucru, și nu doar o dată. Se știe doar că... 60-70 de hectare de teren dintr-un total de 130 de hectare pot fi amenajate, de parcă 10 hectare în plus sau în minus ar fi același lucru! Imediat ce vom ajunge la Primăria Pitești, vom lămuri public și transparent situația în care se află terenul CET Sud. Ne vom asigura că, din punct de vedere juridic, vom fi reprezentați optim, pentru că la mijloc e vorba de un interes public major. Cel mai important, vom identifica sursele de finanțare pentru realizarea parcului industrial.”, declară Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL la Primăria Pitești.

 

 

 CET Nord - 11 ani pierduți din viața economică a Piteștiului!


4,2 hectare de teren sunt deja disponibile în zona fostului CET Nord din Găvana și nu de ieri, ci încă din 2009, de când CET Nord a fost tras pe linie moartă din cauza instalațiilor vechi și a lipsei de eficiență! De atunci, municipalitatea piteșteană stă efectiv cu propria curte plină de fiare vechi, timp în care a refuzat pe bandă rulantă numeroși investitori pe motiv că... nu dispune de teren! Abia în 2017 municipalitatea își amintește că parcă ar avea un teren care se pretează pentru un parc industrial, dar uită la fel de rapid. În 2019, alocă suma de 300.000 de lei pentru demolări și pregătirea șantierului. Astăzi, suntem în 2020 și, cu toate că terenul dispune de toate utilitățile necesare... parcul industrial este departe de a deveni realitate!


„Ce înseamnă asta? 11 ani pierduți din viața economică a unui oraș, căruia i s-a refuzat, din cauza incompetenței, dreptul la dezvoltare! Echipa PNL, imediat ce va ajunge la primărie, va aloca fondurile necesare pentru amenajarea celor 4,2 hectare de teren, va demara în regim de urgență procedurile pentru atragerea de investitori și va acorda facilități pentru a-i încuraja să investească la Pitești.”,  declară omul de afaceri Mihai Coteț, nominalizarea PNL pentru funcția de viceprimar. 

 

 

 Parcul tehnologic - un proiect care poate fi realizat în termen scurt!


Răzvan Șerbănoiu, unul dintre cei care s-au alăturat Echipei PNL pentru Primăria Pitești, este de peste 15 ani manager în companii multinaționale din domeniul reciclării și industriei petroliere. A văzut cu ochii săi numeroase exemple de succes, are conexiuni extrem de puternice în zona investițională și crede că lipsa de voință și incompetența sunt singurele lucruri care au ținut Piteștiul departe de o dezvoltare sănătoasă. Potrivit acestuia, un parc tehnologic este o alternativă cât se poate de realizabilă, într-un termen cât se poate de rapid. 


„Piteștiul are nevoie disperată de parcul industrial! Inutil să mai prezint beneficiile generării de locuri de muncă și ale încasărilor la bugetul local! Așa cum stau lucrurile în prezent, e complicat de realizat în termen scurt un astfel de parc, dar există posibilitatea de achiziționare de teren în localitățile limitrofe pentru un astfel de proiect, mai ales că de peste 17 ani trenează lucrurile cu terenul de la CET II Sud Pitești. Dacă ne uităm, am ajuns ca Mărăcineniul să aibă mai multă industrie decât Piteștiul și ei sunt de lăudat, iar noi suntem de plâns. Zona metropolitană în cadrul căreia ne-am dori să ne dezvoltăm poate genera nu doar un parc industrial, ci mai multe. Ștefăneștiul deja și-a arătat deschiderea pentru un parc industrial în zona Strada Sticlelor. Și alte localități limitrofe dețin terenuri generoase care pot servi aceluiași scop. 
Mai aproape de realizare este parcul industrial pe care îl pot găzdui cele 4,2 hectare de teren din zona fostului CET Nord din Găvana. Am avut numeroase dezbateri cu Dan Drăguț și alți piteșteni pe marginea înființării unui parc tehnologic. Acesta nu presupune producție industrială, ci producție intelectuală, deci nu ar fi nevoie de trafic greu sau de hale, ci de clădiri de birouri și rețea puternică de internet. Piteștiul ar deveni un important pol în industria IT din România. Deja avem trei firme mari din domeniul IT care activează în orașul nostru: Draxlmaier, Endava și proiectul 100% piteștean Roweb! Tot în parcul tehnologic se pot regăsi și alte industrii precum cea auto care, la fel, e foarte dezvoltată în Pitești, robotica, transporturile etc. Evident, vorbim strict de departamentele de cercetare și dezvoltare. La implementarea acestor idei trebuie neapărat cooptate cele două Universități din Pitești, cea de stat și cea privată, pentru a-și aduce contribuția, dar mai ales pentru a ști ce anume specializări se caută pe piața muncii și astfel să fie conectate în timp real la nevoile pieței. Prin preluarea acestor idei lansate de către cetățeni arătam clar că vrem să începem să avem o colaborare cu societatea civilă” - a declarat Răzvan Șerbănoiu.