E OFICIAL! Apare o nouă bancnotă în România

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, în cursul anului viitor, a unei bancnote cu o nouă valoare, respectiv bancnota de 20 de lei sau, după cum mai era cunoscută în trecut, un pol. Noua bancnotă va celebra o personalitate feminină, și anume pe Ecaterina Teodoroiu.

În cursul anului viitor, BNR va lansa în circulație o bancnotă cu o valoare ce nu poate fi întâlnită în prezent, respectiv bancnota de 20 de lei, potrivit unui comunicat dat publicității recent. Bancnota de 20 de lei a mai circulat în România, în trecut fiind cunoscută ca pol. Totodată, în prezent, această valoare nominală este una dintre cele mai utilizate din zona euro.

BNR informează că bancnota de 20 de lei, ce va fi lansată anul viitor, va avea pe una dintre fețe portretul unei femei ce a marcat istoria țării noastre. Este vorba, mai exact, despre Ecaterina Teodoroiu, eroină căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

“Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, se arată în comunicatul publicat de BNR.

Bancnotele actuale au fost puse în circulație la data de 1 iulie 2005, odată cu denominarea leului, potrivit Circularei BNR nr. 14/2005 privind punerea în circulație a bancnotelor și monedelor, emisiunea 2005. Singurele excepții sunt bancnota de 200 de lei, ce a fost introdusă de la 1 decembrie 2006, și varianta reproiectată a bancnotei de 10 lei, ce a fost introdusă de la 1 decembrie 2008.

Astfel, în prezent, în țara noastră se află în circulație bancnote cu valoarea de un leu, cinci lei, zece lei, 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei și 500 de lei. BNR anunță, prin intermediul comunicatului de presa, că în curând va face publice macheta noii bancnote de 20 de lei, elementele de siguranță și identificare, dar și data exactă a lansării în circulație.

 

 

Sursa: avocat.net