După ce că se moare pe captete...Acum suntem în CRIZĂ DE CITOSTATICE!

După ce că se moare pe captete...Acum suntem în CRIZĂ DE CITOSTATICE! Situaţie dramatică pentru peste 850.000 de bolnavi de cancer din România care nu-şi mai pot continua tratamentul din cauza lipsei medicamentelor.

Cea mai gravă situaţie este pentru cei 5.000 de copiii bolnavi de cancer internaţi în spitale. Viaţa multora dintre ei este pusă în pericol pentru că un medicament vital în tratarea bolii lipseşte din România. Cei mai norocoşi îl cumpără din străinătate.

Situaţia este critică pentru sute de copii bolnavi de cancer internaţi în spitale. Medicii de la Institutul Fundeni spun că au fost înştiinţaţi de firma producătoare că medicamentul Lanvis nu va mai fi adus în ţară.

În total, peste 20 de medicamete pentru tratarea cancerului lipsesc de pe piaţa din România.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cunoaşte situaţia. El a intervenit într-o discuţie pe Facebook şi a explicat care sunt cauzele lipsei de medicamente

Actuala metodologie de preţuri, lipsa de predictibilitate a politicii medicamentului, deprofesionalizarea instituţiilor centrale şi de la nivelul spitalelor precum și lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru asigurarea medicamentelor esențiale pentru tratamentul corect al mai multor afecțiuni, toate acestea sunt parte a problemei. Măsuri la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al instituţiilor din subordinea au fost deja luate. Măsuri la nivelul politicii medicamentului urmează”, a scris ministrul.

Povestea Reţelei citostaticelor a devenit subiectul unui film documentar, iar iniţiativa lui Vlad Voiculescu a reuşit să stimuleze legislaţia în domeniul monitorizării citostaticelor esențiale.

În România, sunt 850.000 de bolnavi de cancer, dintre care 5.000 sunt copii.

sursa: digi24.ro