Duminică: Parada costumelor populare de Argeș și Muscel

Școala Populară de Arte și Meserii Pitești în parteneriat cu Primăria Mioveni, Consiliul Local Mioveni și Centrul Cultural Mioveni sărbătoresc duminică 12 mai 2019, la Mioveni, Ziua Națională a Costumului Tradițional Românesc prin organizarea a două manifestări culturale deosebite. Este vorba despre finala concursului interjudețean de dansuri populare ”Hora” și parada costumului popular ”România de la Argeș. Noi păstrăm tradiția!”.


Concursul de dansuri populare ”Hora” se adresează formațiilor de dans popular tradițional din unitățile de învățământ (ciclul primar, gimnazii, licee, palate și cluburi ale copiilor), precum și Şcolilor Populare de Arte şi Meserii Piteşti.


Duminică 12 mai 2019, de la ora 13,00 vor urca pe scenă 16 grupuri care vor evolua pe trei categorii de vârstă, respectiv 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani la următoarele secțiuni de dans: ansambluri folclorice, obicei popular, formații de băieți/fete, formații mixte și călușari.


 

Participanți ”Hora”
 
Categoria 7 – 10 ani
Ansamblul Izvorașul al Centrului Cultural pentru școlari Budeasa, instructor Marin Scarlat.
Ansamblul Pițigaia din Stâlpeni, secție externă a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, instructor Bogdan Panțiru
Ansamblul ”Plai de dor” al Centrului Cultural Mioveni

 

Categoria 11 – 14 ani
Ansamblul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Vlădești, instructori Ion și Dragoș Stroe
Ansamblul Murgulețul din Popești, secție externă a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, instructor Gheorghiță Iordăchiță
Ansamblul Floricica al Căminului Cultural Bârla, instructor Voicu Dumitrescu
Ansamblul Mixt al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, instructor Cristian Tănase
Ansamblul Hora al comunei Albeștii de Argeș, instructor Ionela Cârstoveanu
Ansamblul Pițigaia din Stâlpeni, secție externă a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, instructor Bogdan Panțiru
Ansamblul Resteul al Căminului Cultural Bogați, instructor Sorin Cioc
Grupul mixt al Comunei Mozăceni, secție externă a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, instructor Cristian Tănase

 

Categoria 15 – 18 ani
Ansamblul Murgulețul din Popești, secție externă a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, instructor Gheorghiță Iordăchiță
Ansamblul de fete al Școlii Populare de Arte Pitești, instructor Cristian Tănase
Ansamblul Joc și voie bună al Căminului Cultural Icoana, Olt, instructor George Dulescu

 

Categoria Căluș
Ansamblul Școlii Popularte de Arte și Meserii Slatina – secția externă Optași Măgura, intructor marin Scarlat
Ansamblul Junii Călușari al comunei Sârbii Măgura, instructor George Dulescu


 

Parada costumelor populare de Argeș și Muscel

Așteptat cu bucurie de toți iubitorii și păstrătorii costumului popular, parada costumului popular de Argeș și Muscel reunește în acest an peste 1000 de oameni. Locul de întâlnire este parcarea magazinului Lidl din Mioveni, iar de acolo se pleacă la ora 17,00 spre Centrul civic al Orașului Mioveni, unde va avea loc un spectacol de muzică și dansuri populare.  

Elementul de noutate a ediției din acest an este clipul de prezentare a costumului popular de Argeș și Muscel, care cuprinde peste 20 de ansambluri vestimentare absolut spectaculoase. Am reușit să reconstruim un costum de Călușar, aşa cum se purta în secolul trecut, și am readus în prim-plan mai multe piese care, din păcate, au fost pierdute sau uitate. 

Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul celor care au păstrat peste ani straiele strămoșești și care ni le-au împrumutat sau chiar le-au îmbrăcat, redându-le astfel strălucirea binemeritată. Pe unii dintre protagoniștii acestor clipuri de prezentare îi avem aici, alături de noi și le mulțumesc încă o dată pentru noblețea gestului de a ni se alătura, pentru timpul, răbdarea și resursele pe care le-au alocat acestui proiect.


Foto: Mihai Nitoiu