DSV Argeş în lupta cu pesta porcină: „Ne rugăm la Dumnezeu să ne ocolească!”

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă la acest moment țara noastră vizează, în mod evident, epidemia de pestă porcină africană. Chiar dacă deocamdată boala nu a ajuns în Argeş, 12 județe sunt deja afectate, existând 900 de focare și peste 230.000 de porci sacrificați. Iar numărul animalelor ucise de autorităţile sanitar-veterinare creşte de la o săptămână la alta. Faptul că autoritățile române abilitate să gestioneze criza sunt complet depăşite de situaţie nu surprinde practic pe nimeni, în ciuda faptului că Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă încă de acum un an și jumătate pe această temă, drept dovadă cele peste 100 de note ale SRI către diferite organe ale statului ce conţin avertismente cu privire la evoluţia pestei porcine. Acum este clar că ANSVSA a scăpat din mână situaţia, boala extizându-se cu repeziciune, în prezent pesta fiind la doar un județ distanță de Argeș, după ce şi în Giurgiu a fost semnalată prezenţa virusului. În ciuda situaţiei alarmante, autoritățile abilitate din Argeş stau mai mult cu mâinile în sân şi asistă neputincioase la extinderea fenomenului, rugându-se la Dumnezeu ca această nenorociere să ne ocolească.  


Primarii și proprietarii domeniilor de vânătoare - convocați de Prefectură

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, țara noastră deţine la acest moment 70% din totalul focarelor de pestă porcină  din Uniunea Europeană. Chiar dacă probabil sunt conştiente de pericolul la care crescătorii de porci din Argeş sunt expuși, singurul demers al autorităților județene a constat într-un instructaj pe tema pestei, la care au fost chemați primarii localităților pe raza cărora se află ferme de porci, proprietarii fondurilor de vânătoare și marii crescători de animale, aceștia fiind convocați de către Prefectura Argeș în cadrul Centrului Județean de Combatere a Bolilor. Deloc surprinzător, participanții au plecat așa cum au venit de la această întrunire, la care s-a dezbătut partea teoretică a problemei. „Eu am participat la ședința de instruire de la Prefectură, condusă de domnul subprefect Bughiu. Am fost 7-8 primari și au venit și proprietarii fondurilor de vânătoare. Acolo fiecare își ținea partea. Concluzia a fost că e mai ușor să iei porcul din curte de la băbuța X decât să omori porcul mistreț”, ne-a declarat primarul oraşului Costești, Ion Baicea, unul dintre edilii prezenţi la întâlnirea de la Prefectură.

CITEȘTE ȘI ... (video) Mașină scrum - Pasagerii bulgari sunt teferi

 

DSV Argeș asistă pasiv la răspândirea pestei

Deși într-o asemenea situație ar trebui să se pună mare accent pe prevenție și ar trebui luate măsuri din timp pentru ca pesta să nu ajungă şi în județul nostru, reprezentanţii instituţiei cel mai abilitate să vină cu soluţii în această situație, în speţă Direcția Sanitar Veterinară Argeș, așteaptă și se roagă la Dumnezeu să ne ocolească nenorocirea. Cu toate acestea, directorul DSV, Daniel Lupu,  dă asigurări că instituția pe care o conduce deţine cantităţi importante de dezinfectanţi şi are  capacitatea de a interveni îndată ce pesta ajunge la noi. „Momentan nu putem face nimic decât să așteptăm, altceva nu este de făcut... decât să ne rugăm la Dumnezeu să ne ocolească! În ceea ce privește substanțele, avem un stoc tampon de produse cu care să acționăm, dar și mai multe atomizoare”, ne-a declarat Daniel Lupu, directorul DSV Argeș. În traducere liberă - nu facem nimic, dar şi dacă vine pesta, să vezi ce-i facem, că avem cu ce!

CITEȘTE ȘI ... Patru investiții de interes pentru Pitești - avize pozitive de la CNI


Primar argeşean: „N-am văzut niciun medic veterinar pe teren”


În județul nostru funcţionează mai multe ferme de porci, printre cele mai mari numărându-se Dan Bred din Slobozia și Macro Suin din Costești. Cum era şi normal, nu numai proprietarii acestora, ci și autoritățile din localitățile unde se găsesc fermele stau ca pe ace. „În adresa DSV Argeș se spune că sunt 90.000 porci în sistem industrial la Costești. Eu cred că am depășit aceste cifre. Medicii veterinari trebuie însă să știe și ce are populația, dar eu nu i-am văzut umblând pe teren nici acum, în ultimul ceas. Trebuie protejată și gospodăria țărănească, să mai mâncăm și ceva natural”, a declarat primarul. 

CITEȘTE ȘI ... Sandra N îşi botează băiatul pe 23 septembrie

 

Mediul politic ia atitudine: „Pierderi de 135 milioane euro”
Așa cum era de așteptat, în gestionarea acestei situații un rol important îl are mediul politic din țara noastră, miniștrii fiind în cea mai mare parte responsabili de ceea ce se întâmplă. Pasivitatea acestora în fața acestei mari probleme este taxată de către Nini Săpunaru, președintele comisiei pentru agricultură din cadrul PNL. „Am constatat că ANSVSA nu au făcut nimic. Au pus afișe acolo unde focarele au izbucnit deja. Această problemă este pe masa parlamentarilor din 2016. Acolo trebuia să se știe modalitatea de lucru în cazul izbucnirii. Ei aveau obligația să monitorizeze situația și să blocheze Tulcea când au apărut problemele. Dar, din februarie 2017, ANSVSA nu a mai făcut inspecții pe teren. Era doar 26 de lei vizita într-o gospodărie, trebuiau crotaliați toți porcii, interesul era să știi câți porci ai, nu să dai amenzi. Acum, din 80.000 de scroafe, jumătate sunt prinse în zona roșie. La momentul ăsta se omoară purcei sănătoși de la 40.000 de scroafe, e o pierdere de 135 milioane de euro”, a declarat liberalul Nini Săpunaru. 

CITEȘTE ȘI ... Nu ai un venit stabil? Poți contracta, fără dobândă, credite garantate de stat


Vine pesta în Argeș?
Chiar dacă autoritățile dau un semnal de calm și încearcă să insufle că situația este sub control, în realitate lucrurile nu stau deloc așa, unii șefi de instituții, dar și de partide recunoscând că nu vom scăpa de epidemie. O spune chiar președintele PSD Argeș, Șerban Valeca, ce susține că sosirea pestei porcine în județul nostru este doar o chestiune de timp. Același lucru este susținut și de către liberalul Nini Săpunaru. „Aflându-se în Giurgiu, adică la doar un județ distanță, este probabil o problemă de zile până va ajunge în Argeș. Cred chiar că a ajuns deja în Teleorman. Esențial este ca lumea să înțeleagă că nu trebuie să fugă cu porcii dintr-un județ în altul, pentru că așa se răspândește boala”, a declarat liberalul.  

 

Cine nu are porcii crotaliați rămâne fără despăgubiri
În cazul în care Dumnezeu nu ascultă rugile directorului Lupu de la DSV şi pesta ajunge în Argeş, proprietarii de porci trebuie să ştie că, în situația eutanasierii animalelor, statul nu acordă despăgubiri decât dacă acestea sunt crotaliate şi au certificat sanitar-veterinar. Confirmând practic dezastrul provocat de pestă, săptămâna trecută, ministrul Agriculturii a declarat că până la acest moment au fost depuse peste 5000 de dosare privind acordarea de despăgubiri. Iar numărul creşte de la o zi la alta. 

CITEȘTE ȘI ... Inspecția Judiciară a descins la Parchetul General înainte de audierea lui Dragnea: au cerut dosarul violențelor ...

 

Soluţie de coşmar: interzicerea creșterii porcilor în gospodării
Unul dintre zvonurile care îi bulversează pe români este acela potrivit căruia în țara noastră ar putea fi interzisă creșterea porcilor în gospodăriile țăranilor. O astfel de măsură ar declanşa probabil jihadul în ţara noastră, în condiţiile în care porcul de Crăciun face parte din tradiția românilor. Chiar dacă momentan nimeni nu şi-a asumat un punct de vedere oficial în această problemă, liberalul Nini Săpunaru lasă de înţeles că această soluţie nu ar fi exclusă, cu atât mai mult, cu cât ea a mai fost aplicată în trecut în Europa. „Este drept că acest zvon circulă pe la ANSVSA și pe la Ministerul Agriculturii, însă momentan nu se știe nimic concret. Este însă cât se poate de adevărat că în urmă cu zeci de ani Spania așa a scăpat de pesta porcină: interzicându-le oamenilor să mai crească porci în regim propriu. Daunele pot fi extrem de mari și pentru ferme, pentru că de la omorârea porcilor până la a putea crește un nou ciclu trebuie să treacă cel puțin un an și 4 luni, ceea ce înseamnă pierderi enorme. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta