DSP cere hoteluri de 3 stele pentru carantină în comune unde abia au reuşit să bage WC-ul în şcoală

DSP cere hoteluri de 3 stele pentru carantină în comune unde abia au reuşit să bage WC-ul în şcoală

Cum numărul de persoane care au contactat virusul COVID-19 este în creştere, continuă şi măsurile de prevenţie a răspândirii bolii. Fiecare primărie este obligată să identifice spaţii unde să fie carantinaţi cei care se întorc din zonele epidemice, cum sunt regiunile identificate în China, Italia sau Iran sau care au intrat în contact cu o persoană bolnavă. Numai că, aşa cum se arată în adresa transmisă de Direcţia de Sănătate Publică Argeş, care a ajuns la toate administraţiile teritoriale, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească respectivele imobile sunt similare cu cele ale unui hotel de trei stele, cum bine a punctat unul dintre primari, respectiv cel din Bălileşti, Cătălin Turturică.


Spaţiile pentru carantină trebuie să fie delimitate de zonele din jur şi să nu aibă vecini în jur, să se afle la distanţe considerabile faţă de locuinţe sau aşezăminte sociale unde se află persoane în vârstă sau cu comorbidităţi, care sunt vulnerabili în faţa infecţiei cu acest tip de coronavirus. Se mai cere ca aceste spaţii să aibă căi de acces atât pentru pietoni, cât şi pentru autoturisme. Să aibă facilităţi pentru persoane cu handicap fizic şi locomotor, de unde înţelegem că este necesară toaletă specială, rampă de acces şi lift. Să aibă sistem de ventilaţie cu filtre corespunzătoare sau asigurarea ventilaţiei prin aerisire. Să fie asigurat accesul la apă, hrană şi produse de igienă personală, spălătorie pentru haine. Pentru fiecare persoană aflată în carantină se impun camere cu suprafaţă utilă de 6/7 mp şi duş cu toaletă proprie. 

CITEȘTE ȘI ... Firma care ar fi mituit-o pe fostul ministru Sorina Pintea - implicată în reabilitarea Oncologiei de la Câmpulung


Asemenea condiţii, minime chiar, nu le pot îndeplini decât unităţile de cazare, care trebuie să fie amplasate şi în zone izolate din localitate. Primarii se simt depăşiţi de situaţie, deoarece tot greul pică pe ei, pentru că nu au în administare asemenea clădiri pe care să le poată pune la dispoziţie celor aflaţi în carantină. Mai mult, trebuie să ţinem cont de faptul că, anul trecut, Consiliul Judeţean a marjat pe finanţări către administraţiile locale pentru a le ajuta pe acestea să elimine toaletele din fundul curţii şi să se amenajeze grupuri sanitare în incinta unităţilor. Aşadar, misiunea dată de DSP Argeş chiar pare una imposibilă! Primarul din Bălileşti, Cătălin Turturică, s-a gândit la o altă soluţie, singura viabilă pentru comuna sa şi, cu siguranţă, pentru majoritatea localităţilor din judeţ. Acesta a cerut, prin hotărâre de Consiliu Local, ca DSP Argeş să încheie un contract de închiriere a unui container, ce poate fi amenajat drept cameră de carantină şi pe care să îl amplaseze într-un loc stabilit de pe raza comunei.

„Şi în China şi în alte state s-a aplicat această soluţie. Este foarte accesibilă în ceea ce privește costurile şi doar aşa se pot îndeplini condiţiile pe care ni le-au impus. Ţii persoana respectivă în carantină, iar după cele 14 zile, aceasta poate părăsi containerul, care se poate dezinfecta uşor şi, dacă este nevoie, intră altcineva.”, ne-a declarat primarul Cătălin Turturică. 

Conducerea DSP Argeş: „Şi în alte judeţe s-au folosit containere!”


Directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru, ne-a declarat că acelea sunt condiţiile impuse şi trebuie respectate, deoarece oamenii aflaţi în carantină nu sunt sechestraţi, sunt persoane sănătoase, aflate sub supraveghere.

„Containerele sunt folosite şi în alte judeţe, nu pot să mă pronunţ dacă sunt sau nu improprii pentru carantină până nu le vedem şi inspectăm. Din punctul meu de vedere,  containerul trebuie să fie împrejmuit şi să asigure toate facilităţile menţionate.”, ne-a declarat Sorina Honţaru. 
 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta