Drumurile şi reţelele de utilităţi rămân principalele priorităţi pentru Poiana Lacului

Ion Dumitrache a intrat în cursă pentru un nou mandat de primar al comunei Poiana Lacului. Pincipalul său obiectiv este asigurarea infrastructurii rutiere şi de utilităţi publice.

„Dacă am dezvoltat reţelele de apă şi canalizare, dacă am asfaltat drumurile şi am adus gaze, oamenilor le-a crescut confortul şi localitatea a devenit atractivă şi pentru cei care locuiesc în oraş.”, ne-a declarat primarul Ion Dumitrache, aşa că a continuat investiţiile pe acest segment.

Cum bugetul local nu este suficient, a apelat la fonduri europene şi guvernamentale, accesate în baza proiectelor întocmite şi depuse de către administraţia publică locală. Întrebat care sunt priorităţile pentru următorii 4 ani, acesta ni le-a enumerat:

1. Reţeaua de canalizare. Comuna Poiana Lacului este prinsă în proiectul-mamut derulat de către societatea piteşteană SC Apă Canal 2000 SA, fiindu-i alocate 12,7 milioane euro. În proiect este cuprinsă canalizarea şi modernizarea reţelei de apă, iar lucrările se vor derula în perioada 2021 – 2023.


2. Asfaltarea a 5,4 km de drumuri.

„Avem proiectul de circa 4 ani la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, aprobat şi validat, aşteptăm finanţarea. Este vorba de 9 uliţe. Sunt mari şanse să îl prindem, având în vedere că se alocă în perioada următoare fonduri europene pentru acest sector.”, a adăugat primarul Ion Dumitrache. 


3. Am semnat contractul pentru încă 8,4 km gaze în Poiana Lacului, sperăm să începem lucrarea de la 1 septembrie şi în două luni.


4. Iluminatul public.

„Avem un proiect de 1 milion de lei, pentru iluminat public, finanţat prin Ministerul Mediului: «Modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public prin programul de finanţare nerambursabilă privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public - comuna Poiana Lacului, judeţul Argeş»”, a mai adăugat primarul comunei Poiana Lacului.


5. Primul Centru Cultural din localitate.

„După 10 ani de aşteptări şi demersuri, am fost informat că vom semna şi contractul de finanţare pentru Centrul Cultural, finanţare care se va derula prin Compania Naţională de Investiţii. În Poiana Lacului este primul edificiu cu această destinaţie. Va fi o premieră pentru localitate. Centrul Cultural va fi construit pe locul vechii primării, iar valoarea investiţiei este undeva la 1 milion de euro.”, a explicat Ion Dumitrache.

 

 

 150 de tablete şi 25 de laptopuri pentru elevi şi profesori


Atât administraţia publică locală, cât şi cadrele didactice şi elevii doresc să înceapă noul an şcolar fiind prezenţi în clase. Însă, pentru că evoluţia cazurilor este imprevizibilă, se iau măsuri pentru a se putea asigura şi cursurile online, dacă va fi necesară închiderea şcolilor.

„Pentru începerea şcolilor noi ne pregătim cu tot ceea ce este nevoie. Vom avea copiii în clase, însă ne pregătim şi pentru orele online. Până pe data de 10 septembrie vom avea 150 tablete pentru elevi şi 25 de laptopuri pentru cadrele didactice, cu tot cu abonament la internet. În Poiana Lacului sunt 680 elevi şi preşcolari, însă în urma analizei situaţiei fiecăruia, s-a ajuns la un necesar de 150 de dispozitive. Primăria Poiana Lacului va asigura fondurile pentru această achiziţie. Nu ne dorim să ajungem din nou la ore online, însă dacă un copil are COVID, şcoala se va închide pentru 2 săptămâni. Nu ne putem gândi atunci că avem nevoie de aceste tablete, pentru că numai procedurile de achiziţie durează 2 săptămâni. Aşa că mai bine ne asigurăm că, dacă se opresc cursurile în şcoli, le pot continua în acest sistem de acasă.”, ne-a explicat primarul Ion Dumitrache.