Dr. Tudor Ionescu: ”Evitând excesele alimentare, evitaţi o vizită la Urgenţe!”

Sărbătorile pascale reprezintă, în primul rând, prilejul pentru familie de a se reuni în jurul meselor îmbelşugate. Experienţele anterioare au demonstrat însă că mulţi ajung... de la bal la spital, din cauza exceselor alimentare, iar acum, în această perioadă, chiar nu e cazul să ajungeţi la UPU, unde medicii au ca prioritate salvarea de vieţi şi evitarea răspândirii noului coronavirus. Tânărul medic Tudor Ionescu, specialist în medicina de urgenţă, are câteva recomandări pentru argeşeni, astfel încât aceştia să nu ajungă în situaţia de a-i deveni pacienţi!


„Studiile arată că la mesele de sărbătoare, cum este masa de Paşti, oamenii sunt predispuşi la a consuma de trei ori mai multe calorii decât la o masă obişnuită. Acest exces alimentar poate crea disconfort sau indigestie. Cheia alimentaţiei în perioada sărbătorilor este moderaţia.
Pentru a evita o vizită la camera de gardă a Unităţii de Primiri Urgenţe chiar în zilele de Paşti, când cel mai probabil fiecare îşi doreşte să stea acasă liniştit cu familia, trebuie ca alimentele să fie consumate treptat. O friptură de miel trebuie urmată de o salată de crudităţi sau asociată cu o garnitură de legume la grătar, urmate de un fruct crud care să aibă proprietăţi de facilitare a digestiei, precum o felie de ananas, de exemplu. 
O atenţie sporită în ceea ce priveşte alimentaţia trebuie să aibă în mod special persoanele care au ţinut post. Dacă trecerea de la meniul de post, mult mai restrictiv, la o alimentaţie bogată în proteine se face brusc, apar dezechilibre în organism. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, în cantităţi moderate. Este indicat să se facă o pauză de cel puțin o jumătate de oră între alimentele consumate pentru a evita senzația de suprasaturație. Nu în ultimul rând, consumul de alcool trebuie abordat cu maximă prudență, mai ales în combinație cu alimentele grase.”, explică dr. Tudor Ionescu.


Medicul recomandă argeşenilor să încerce, pe cât posibil, să evite să ajungă la Urgenţe, însă, dacă apar simptome precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, febră, frisoane, ori simptome cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij să ceară sfatul unui medic.