Dr. Traian Dumitrescu:„Mutantul” nou al englezilor este acoperit şi de vaccinurile care se află pe piaţă

Abia ce ne trăgeam sufletul după o perioadă de restricţii şi speram ca, treptat, viaţa să revină în sfârşit la normal, când dinspre Occident au început să vină veşti cât se poate de proaste. Una câte una, ţările europene pică precum muştele, lovite de valul al treilea de infectări, de care se face vinovată o mutaţie a virusului COVID, care a plecat din Marea Britanie. În faţa acestei ameninţări, singura soluţie pare să fie vaccinarea, însă ce te faci când lumea s-a umplut de „specialişti”, care văd conspiraţii şi interese oculte la fiecare colţ de stradă. Într-o nouă încercare de a oferi cititorilor o opinie avizată, am stat de vorbă cu unul dintre cei mai prestigioşi medici din judeţ specializaţi în medicina de laborator, dr. Traian Dumitrescu Negru, un om care de zeci de ani studiază prin lentila microscopului virusuri şi bacterii şi câte şi mai câte ameninţări la adresa sănătăţii noastre. 

 

 

Ce sunt, în general, mutaţiile?


- Mutaţia este un lucru aproape firesc, toate virusurile au mutanţi, fie că le măreşte gradul de infecţiozitate, fie că nu, în general mutanţii sunt mai agresivi decât tulpina originală. Oricum ar fi, trebuie să ne ferim, pentru că se întâmplă fie să răspundem slab imunitar şi sunt oameni care mor cu zile, fie să avem un răspuns imun supradimensionat şi să ne autodistrugem din cauza acestor virusuri. 

 


Cum se produc aceste mutaţii?


- Dintr-o familie de virusuri, un virus anume îşi schimbă la un moment dat, datorită unor factori endogeni sau exogeni, din afară sau din interiorul celulelor, ceva din structura lui şi, practic, formează un nou virus. Acestea se creează fără aportul nostru, putem şi cu aportul nostru în laboratoare specializate în virusologie. Uneori din cauza unor condiţii de mediu, de iradiere, acesta îşi schimbă ceva din structură şi devine o tulpină nouă care nu mai are acelaşi răspuns sau nu mai dă chiar aceleaşi fenomene de boală ca tulpina originală, dar este tot din tulpina originală.

 


Ce efecte ar putea să aibă aceste mutaţii asupra vaccinurilor, mai sunt ele la fel de eficiente?


- Părerea mea este că „mutantul” nou al englezilor este acoperit şi de vaccinurile care se află pe piaţă acum, în schimb, nu prea se ştie despre cel african şi cel brazilian. Acolo nu sunt încă date dacă vaccinurile acoperă sau nu. La noi mutaţia încă nu s-a răspândit prea mult sau nu ştim noi, pentru că nu facem teste. Probabil că, dacă am testa mult, am avea surpriza să constatăm că avem de zece ori mai mulţi infectaţi decât ştim în prezent.

 

 

 Tulpina englezească îi afectează pe copii, chiar și pe sugari

 


De ce depinde să ţinem sub control noile mutaţii?


- De fabricarea unor noi vaccinuri care să cuprindă caracteristicile genetice ale acestor mutaţii.

 


 În opinia dumneavoastră ca specialist, dacă ne vaccinăm, există în continuare riscul să ne infectăm cu COVID?


- Da, riscul există, dar boala pe care o facem este mult mai blândă şi se pare că nu mai transmitem, cel puţin aşa se aude.

 


Cum vedeţi evoluţia lucrurilor în momentul acesta?


- Situaţia o să dureze, pentru că, de exemplu, la noi sunt o grămadă de oameni care au făcut boala, au stat în casă, au avut şansa să nu aibă nevoie de oxigen, s-au tratat - Dumnezeu ştie cum s-au tratat -, au scăpat, nimeni nu a ştiut că au COVID-19, între timp au umblat şi au împrăştiat virusul. Până când boala asta nu se „autojugulează” prin vaccinare sau prin îmbolnăvirea unui număr foarte mare de oameni nu se potoleşte. Vom umbla tot cu mască pe gură. Eu nu întrevăd o terminare rapidă a acestei situaţii, mai ales că apar variante noi. Tulpina englezească îi afectează pe copii, chiar și pe sugari. Durează mult timp să ne vaccinăm toţi şi nu mai zic de cei care refuză să se vaccineze.

 


Era previzibilă o astfel de situaţie, de apariţie a coronavirusului?


- Nu, specialiştii se aşteptau la o epidemie dată de un virus aviar mai degrabă. 

 

 

 

 

 Eu aş face altceva: refuzi vaccinarea? Foarte bine, îţi plăteşti spitalizarea!

 


 Ce soluţii avem pentru a preveni, pentru a scăpa de virus?


- Deocamdată singura soluţie este vaccinul, soluţie în sensul prevenţiei. Gândiţi-vă că nu mai există variolă, nu mai există poliomelită, antraxul, tuberculoza... toate graţie vaccinurilor. Sigur că unii preferă izolarea, dar nu poţi să stai sub un glob de sticlă aşteptând să moară ceilalţi, nu este logic. Sunt oameni care stau numai în casă, oamenii aceştia e clar că fac o depresie, încep să îşi piardă calităţi motrice, nu este sănătos să stai izolat.

 


De ce credeţi că sunt atâtea speculaţii pe subiectul vaccinării?


- Trebuie să fii orb să nu vezi realitatea. Eu aş face altceva: refuzi vaccinarea? Foarte bine, îţi plăteşti spitalizarea. Dacă ţi se oferă gratis o posibilitate de evitare a bolii, ai refuzat-o şi te-ai îmbolnăvit, plăteşte să te înveţi minte. Eu sunt provaccinare obligatorie. Vaccinarea este o soluţie mult mai bună şi mai ieftină decât tratamentul, dar şi mult mai sigură.

 

Preluat: saptamanalul ancheta