Dr. Tiberiu Irimia: Mi se pare foarte grav să ţii pacienţii într-un sistem de cazare sub cel al Penitenciarului Colibaşi

„În ceea ce privește condiţiile de cazare, este de Doamne fereşte! să ajungi internat în secţiile de COVID. Se stă în salon de 4-8 pacienţi, şi aici nu vorbesc doar de Judeţean, iar regimul este de penitenciar, nu ai voie să ieşi nici măcar în curte, iar perioadele de spitalizare pot depăşi 30 de zile. Ai impresia că ai greşit cu ceva şi ai fost pedepsit!”

În sfârşit, cineva pune degetul pe rană şi reflectă situaţia reală din spitalele de stat, situaţie reclamată constant de către beneficiarii serviciilor de sănătate. 

„Nu e nimic în regulă pentru pacient! Condiţiile din spital sunt de Doamne fereşte!”, este concluzia dură a actualului manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, medicul Tiberiu Irimia. 

Venit de doar două săptămâni la conducere, acesta face o radiografie dură, semnalând deficienţele întâlnite.

Fiind obişnuit cu managementul din mediul privat, din postura de coordonator al primului spital privat din Argeş, dr. Tiberiu Irimia a mărturisit, fără nicio reţinere, câtă birocraţie este în sistem, ceea ce îngreunează evoluţia spitalului, dar şi chinurile prin care este nevoit să treacă orice pacient care ajunge aici. 

Care este constatarea dvs. după două săptămâni în fruntea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ?

Nu e nimic în regulă pentru pacient! Atâta timp cât se duce să rezolve o singură problemă medicală şi pleacă cu trei, nu e nimic în regulă. Ei şi-au cumpărat în prostie aparatură şi cam toată lumea e bine, de la angajaţii administrativi, până la medici, cadre medii, cu excepţia pacientului. Toţi sunt bine salarizaţi, programul de lucru este convenabil, aparatura e performantă, însă toată lumea a uitat de pacient. Ca dotări, acestea sunt peste medie în spitalele de stat, însă am observat şi că unele stau nefolosite, iar aici nu e vorba de Judeţean neapărat. La privat, când achiziţionezi aparatură, ai cuţitul deasupra capului, pentru că vine banca să îţi ceară rata, aşa că pui tot planul pe hârtie, calculezi numărul de pacienţi, necesarul pentru amortizare etc. În schimb, la stat, dacă nu vrea nimeni să îl folosească poate să stea şi în cutie, deşi costă 1 milion de euro. 

Doamne fereşte să ajungi în momentul ăsta în spital, la ce condiţii sunt aici!
 
Ce măsuri ar trebui luate imediat pentru remediere?

Spitalul are nevoie de investiţii majore şi urgente în tot ceea ce înseamnă condiţii de spitalizare, ca să reducă stresul pacientului. Omul, dacă se internează, mai ales într-un spital de urgenţă, înseamnă că are probleme grave, nu vine să se caute de boli. Mi se pare foarte grav să ţii pacienţii într-un sistem de cazare sub cel al Penitenciarului Colibaşi. Oamenii ăştia nu au greşit cu nimic prin prisma faptului că au ajuns pacienţi, ca să aibă asemenea condiţii. Este inacceptabil ca în 2020 să avem saloane cu mai mult de 2 persoane şi fără grup sanitar la ele. În judeţean, unde sunt sute de saloane, doar 4  - 5 au toaletă proprie. Restul sunt de circa 8 paturi, cu grup sanitar comun, la capătul holului. Asta a fost şi una dintre probleme cu pacienţii COVID, că nu am putut găsi soluţii de spitalizare, deoarece degeaba îi ţii izolaţi în salon, dar îi trimiţi să împartă toaleta, pe hol. Mi se pare o mare bătaie de joc. Spitalul nu este atât de mare, încât să nu îl poată coordona cineva astfel încât să renoveze măcar un etaj pe an, pentru a crea condiţii decente pentru pacienţi.
Sunt nişte dotări minime în structura spitalicească şi nu sunt complicate. Ce ar fi mai dificil sunt instalaţiile de oxigen, vacuum, aer comprimat, de care ai nevoie în saloane. Şi nu e scump să faci nişte pardoseli antibacteriene şi să tapetezi pereţii. Dar ei bagă bani în prostie, de ani de zile şi spitalul arată jalnic.

Aţi amintit de pacienţii COVID. Cum este situaţia la Secţia de Infecţioase, mai ales că primii pacienţi s-au plâns de saloanele în care au stat?

Au stat în condiţii sub cele de penitenciar. Nu au nici măcar un televizor în cameră. Gândiţi-vă că ei sunt îngrădiţi, nu are nimeni voie să vină la ei, nu li se permite să iasă în curte, maxim mai stau pe telefon, dar cât să îl butonezi şi pe ăla, mai ales când sunt cazuri de 52 de zile de internare şi nu i s-a negativat proba. Pe scurt, înnebuneşti! Am reuşit să primim, prin sponsorizare de la DIODA Curtea de Argeş, 5 televizoare, şi să tragem cablu şi internet. Pe secţia aia niciodată, dar niciodată nu au existat televizoare. Sper să mai aduc 10 şi sper să dotez cu încă 10 secţia de infecţioase copii.
Nu poţi să îi ţii pe oameni în condiţiile astea, pentru că o resimt mai rău decât o pedeapsă. 

Mâncarea cum este?

Nu sunt probleme acum, pentru că avem puţin pacienţi. Sunt ocupate 200 din 900 de paturi. Dar şi asta cu mâncarea, ţi-e ruşine să vezi ce e în farfurie. 
Toată lumea care a fost la conducere a zis că merge aşa. Nu ştiu când va veni momentul în care se vor lua măsuri reale pentru confortul pacientului. 

E de Doamne fereşte! să ajungi în momentul ăsta în spital, per total să ai o intervenţie dificilă, din cauza condiţiilor de aici. De asta nu stă nimeni şi de aceea sunt glumele alea că cel mai bun spital e autostrada. 

Cum staţi cu testările la nivelul personalului?

Am încheiat testările contractate cu Synevo, circa 600 de probe, plus cele de dinainte cu Sanador, prin sponsorizare. Pentru toţi cei internaţi, cu suspiciune, dar şi pentru personal, se face testarea prin DSP la „Matei Balş”, acum. Dar suntem în gardă în continuare. După primele 10 zile de la relaxare, ne putem aştepta la o înmulţire a cazurilor sau nu. Avem instrucţiuni să deținem cam 80% din capacitate disponibilă. În continuare primim doar urgenţele vitale. 

Pacientul mai aduce medicamentele de acasă?

Sper că nu. La ora asta, spitalul are tot ce îi trebuie, de la medicamente, echipamente, personal.

Semnez aproape jumătate de metru cub de documente pe zi.

Cum este să treci de la managementul unui spital privat la unul de stat?

Am făcut medicina ca să nu fac hârtii şi ca manager la Judeţean, nu glumesc, semnez aproape jumătate de metru cub de documente pe zi. Este inimaginabil! Trebuie să am 3 ore pe zi de semnat. Dacă aduni tot ce semnez eu, în câţiva ani, umpli o hală. Când vii din privat, unde când ai o urgenţă, până seara ai rezolvat tot, aici e aşa... parcă ai trage ancore după tine. Acum sunt înnebunit să cumpăr sistemul de scanare al temperaturii şi sunt o mulţime de paşi de urmat, nişte timpi în plus, ceea ce în privat nu se întâmplă.

Unde montaţi termoscannere?

Vreau să blochez o intrare şi să rămân cu două ca să scanăm tot personalul şi toţi pacienţii, mai ales că vom deschide la capacitate normală şi ambulatoriul. Vom avea un flux de circa 3000 de persoane zilnic şi nu ai cum să termometrizezi manual pe fiecare. Un angajat sau un pacient inconştient, care umblă două – trei zile bolnav prin spital te poate paraliza. Nu ne jucăm cu asta!

În toţi anii ăştia, toată lumea a uitat exact de pacient, când tot sistemul trebuie să se învârtă în jurul lui

Care sunt concluziile privind Spitalul Judeţean?

Cea mai mare problemă este confortul pacientului! Sunt de părere că trebuie investit extraordinar de mult şi urgent în tot ceea ce înseamnă pacient şi tot ce ţine de confortul acestuia în perioada de spitalizare. În toţi anii ăştia, toată lumea a uitat exact de pacient, când tot sistemul trebuie să se învârtă în jurul lui. La acest moment, condiţiile nu sunt deloc cum ar trebui să fie. Trebuie făcute modificări, de la crearea de saloane de două paturi cu grup sanitar propriu, până la crearea de instalaţii cu oxigen, aer comprimat, vacuum, care să deservească fiecare salon. La privat, instalaţia de oxigen este obligatorie, la fel ca şi altele pe care nu le regăsesc în Judeţean. Oxigenul şi aerul comprimat sunt obligatorii în fiecare salon. Nu cred că nu au bani, pentru sistemul de sănătate au fost mereu. Sper ca măcar acum să se urnească lucrurile, după ce medici şi personal medical au ajuns în postura de pacient şi au simţit, pe pielea lor, cum este să stai internat. Cei care lucrează în sănătate trebuie să înţeleagă  că omul nu vine niciodată de plăcere la spital, nu dau niciodată de drag şpagă, că îi înjură în gând atunci când întind plicul, că numai de dat bani nu le arde când sunt bolnavi şi au ceva grav.  Acum să nu se mai plângă nimeni de salarii, pentru că sunt de nivel european, mai puţin condiţiile pentru pacient. 

Când purtaţi masca, să nu vă gândiţi la boală sau la complicaţiile virusului, ci la condiţiile din spital! Asta sigur o să vă motiveze să o purtaţi! 

Lucrăm la un program, împreună cu DSP Argeş, pentru a crea o unitate de izolare şi tratament în extraspital. Suntem în discuţii cu primăria şi DSP pentru a face o secţie dedicată asimptomaticilor şi celor care au fost cu simptome, dar acum sunt în stare bună, însă nu li s-a negativat proba. Intenţia noastră este să îi mutăm pe aceştia la hotelul Primăriei de pe str. Eroilor, unde să funcţioneze ca o secţie externă a Judeţeanlui cu personal cu tot. Ar fi un mare pas înainte, pentru că pacienţii, ţinuţi atât de mult în condiţiile de faţă, sunt afectaţi psihic. Oamenii asimptomatici nu mai trebuie ţinuţi cu cei care au simptome grave. Pentru un pacient care se simte bine, nu mai are stări de rău, este groaznic să mai fie în salon cu alţi 5 – 6 – 7 pacienţi, care se vaită, tuşesc, au probleme de respiraţie, pentru că ăsta e sistemul. Unitatea de izolare şi tratament extraspital ar fi un mare pas înainte pentru această categorie de pacienţi, dat fiind faptul că la hotelul Primăriei sunt condiţii decente, ar putea sta câte 2 în cameră, au grup sanitar propriu.

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta