Dr. Tiberiu Irimia: „Am fost la un pas de a carantina întreg Piteștiul!”

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost preluată, săptămâna trecută, prin ordin de ministru, de către medicul stomatolog Tiberiu Irimia. Acesta s-a remaract în viaţa publică, în primul rând, ca manager al primului spital privat din judeţ „Dr. Irimia” şi mai nou, ca potenţial candidat la Primăria Piteşti, după ce a făcut pasul şi a intrat în PNL. În interviul pe care l-am realizat după prima săptămână la cârma celei mai mari unităţi sanitare a judeţului, acesta ne-a povestit cum ne-a trecut tuturor glonţul pe la ureche şi puteam să fim un Suceava 2, care sunt măsurile pentru a preîntâmpina noi focare la Judeţean, cât şi alte aspecte interesante de pe frontul COVID 19. 

 


# „Vă spun sincer că spitalul a fost la un pas de carantinare! În momentul în care multă lume era infectată, nu ştiai de unde e infecţia, Ministerul cerea blocarea unităţii. De aceea s-a şi schimbat managementul. Dacă se carantina spitalul, se închidea şi Piteştiul!”

# „Ca om, uşor îmi era să nu accept, ca medic, mi-a fost imposibil să refuz!
Mi-am dat seama că, după primele zile petrecute în spital, în care am interacţionat cu multe persoane, mi-am luat în braţe copiii cu o oarecare frică şi i-am sărutat doar pe creştet. Asta mi s-a părut cel mai greu!”

# „Nu este de glumă acest virus. Sunt nişte cazuri foarte ciudate care apar şi ne ridică noi probleme. De exemplu, avem un pacient internat, cu o stare foarte bună, asimptomatic, care stă de 33 de zile, pentru că testele îi tot ies pozitive.”

# „Spitalul acesta trebuie protejat ca o fortăreaţă, pentru că este spitalul de urgenţă al judeţului. Pacienţii care au probleme grave trebuie să vină aici şi să fie în siguranţă. Eu zic că acum suntem într-un moment bun, dar trebuie testată toată lumea.”


 

 


 Aţi avut până acum două episoade cu cadre medicale infectate. La ce vă aşteptaţi în continuare? Ce aţi învăţat din aceste situaţii? 


- Marea problemă a fost că nimeni nu a luat decizia de testare a personalului şi doresc să testăm şi pacienţii, deoarce cel mai mare risc îl prezintă asimptomaticii. Noi avem impresia că pacientul sau personalul nu are nicio problemă din punct de vedere al COVID; dar, dacă nu prezintă simptome şi stă internat sau circulă o săptămână, poate deveni o bombă. Ca primă măsură, am făcut ceea ce trebuia realizat de acum o lună. Tot personalul va fi testat! Acum ar fi trebuit să fim la ciclul doi de testare a cadrelor. Doar aşa poţi să lucrezi liniştit şi în siguranţă. Apare un rezultat pozitiv, iei măsuri rapid şi nu ajungi la o nenorocire! Am lucrat şi la schimbarea circuitelor pacienţilor cu potenţial de infectare şi aici mă refer la toţi pacienţii care vin în urgenţă, pentru că nu ştii cine are acest virus şi cine nu. În cazul suspecţilor, aceştia sunt iniţial ţinuţi într-o zonă, unde avem 24 de paturi, până la sosirea rezultatelor testelor. Impedimentul până acum era că prelucrarea testelor dura 3 – 4 zile. Am rezolvat şi asta, prin încheierea unui contract cu Synevo, care ne-a promis că în 24 ore primim rezultatul.

 

 Cum staţi cu testările la acest moment?


- Ne ducem la 650 (n.r. vineri, 1 mai). Vă dau un exemplu de mare prostie: la infecţioase, din 66 de angajaţi fuseseră testaţi doar 8, în condiţiile în care ei sunt în prima linie, ei preiau şi tratează pacienţii infectaţi. Eu acum trebuia să le fac al doilea test. Ca să mergi impecabil, trebuie să le ştii în permanenţă starea de sănătate, iar indicaţiile sunt ca testul să fie repetat la  2 săptămâni. La cei din prima linie e obligatoriu! Dacă stau împreună, toţi bolnavi, şi personalul şi pacienţii, facem o nenorocire fără margini. La fel am găsit şi la ATI, unde oamenii sunt expuşi contactului cu pacienţii. Din peste 90 de persoane din ATI, doar vreo 20 au fost testaţi. Lucrurile astea trebuiau făcute de o lună!

 

 Câte cadre medicale sunt pozitive?


- Erau 15-20. De când am început testarea personalului stăm cu ochii pe rezultate ca să nu ajungem într-o situaţie critică şi să se impună carantinare.

 

 Sunt cadre medicale care refuză într-un fel sau altul să lupte cu COVID?


- Au fost mici discuţii, am vorbit cu toată lumea şi le-am spus că nu se acceptă. Concediile se iau numai cu acordul meu şi al directorului medical, pentru că nu vreau să avem vreodată o problemă pe o linie de gardă sau pe secţii. Personalul trebuie să fie obligatoriu la muncă. Acum suntem bine!


 

 Cum veţi gestiona situaţia medicului Felix Sîrboiu, care se va externa în curând. Va reveni în secţie? Aţi discutat cu domnia sa?


- Nu am discutat cu domnia sa, dar sper să revină, pentru că este un specialist de care Spitalul nu se poate lipsi. Terfelirea medicului Sîrboiu nu este în regulă. Nu este cel care a adus infecţia în spital, din punctul meu de vedere. Greşeala a fost că nu s-a testat personalul. Trebuie înţeles şi specificul activităţilor din secţii. Pe chirurgie te apropii de pacient, pentru că altfel nu ai cum să faci o simplă consultaţie. Dacă te duci ca un cosmonaut, nu ai cum să asculţi nici plămânii, deoarece nu poţi să îţi pui stetoscopul în urechi, că sunt acoperite. De aceea, la genul ăsta de spitale conducerea trebuie să fie din rândul medicilor, care văd altfel situaţia.

 

 

 Cum aţi găsit celebrul depozit al Spitalului Judeţean?


- Are consumabile, avem medicamente. Cert este că nu s-au distribuit cum trebuie aceste consumabile. Am făcut un sistem pentru a fi distribuite la cerere, trebuie dovedit cum le folosesc. Este un consum mare şi trebuie controlat. Un echipament complet costă la 2- 300 lei, aşa că nu poţi să faci risipă. Aţi văzut în Italia, poartă şi pamperşi, pentru că se îmbracă dimineaţa şi îl mai scot seara. 

 

 

Ce au zis cei din familia dvs. când au aflat că veţi fi manager la Judeţean?


- Stresul meu cel mai mare, când am acceptat funcţia, a fost că am copiii mici şi asta nu este uşor.
Mama mea, fiind o luptătoare fără excepţie, mi-a spus aşa: „Ai tot sprijinul meu, du-te, pentru că este momentul să arăţi ce poţi să faci. Am toată încrederea că poţi să arăţi diferenţa şi nu cred nicio clipă că poţi ieşi şifonat din funcţia asta.”. Mandatul meu este pe durata stării de urgenţă şi nici nu sunt convins că aş accepta-o după. Vă dau cuvântul de onoare că este strict o provocare şi, cum multă lume a sărit să ajute în starea asta, am considerat că este momentul, dacă mi se cere, să acţionez şi eu şi să demonstrez că se poate face ordine.
 

 

 Cum a ajuns CV-ul dumneavoastră pe masa ministrului?


- Mi-a fost solicitat! Vă spun sincer, funcţia nu şi-a dorit-o nimeni, nici oameni neafiliaţi politic. Adevărul este că ne aflăm într-un moment foarte greu şi sunt şanse mari să ieşi şifonat din asta, nu să ieşi pe cal alb. Nu accepta nimeni postul, şi până la urmă am zis „Da”. Am acceptat-o ca o provocare majoră şi am venit ca să ajut.

 

 Care este diferenţa dintre managementul din privat şi cel de stat?


- Ce nu îmi place mie, ca diferenţă dintre managementul din privat şi cel bugetar, este faptul că nu poţi să acţionezi rapid pentru a rezolva problema. În privat, dacă ai nevoie de ceva, ai sunat, ai obţinut. La stat trebuie să treacă prin atâtea şi atâtea mâini. Se pierde foarte mult timp. Am vrut să fac contractul în vederea testării din prima zi şi am reuşit abia în a treia, pentru că a fost nevoie să trec de mai multe bariere. Se pierde mult timp!

 

 Cum se împacă noua funcţie cu posibila candidatură la Primăria Piteşti?


- Pentru mine, în contextul actual, politica este zero, iar candidatura la primărie, în mintea mea, este suspendată. Îmi reevaluez multe din plăcerile vieţii şi ce o să aleg să fac pe viitor. Cred că alergăm prea mult după lucruri care nu sunt importante pentru noi şi familiile noastre şi consider că ar trebui să ne regândim viaţa. Nu cred că va trece prea curând criza asta şi îmi evaluez altfel priorităţile. Va fi o reconfigurare la nivel mondial a dorinţelor oamenilor.  


 

Preluare Saptamanalul Ancheta