Dr. Petru-Emil Muntean: „Unele manifestări cutanate sunt asociate infecției cu virusul SARS-CoV-2”

COVID-19, o afecţiune nouă, despre care specialiştii învaţă din mers, tratând pacienţii zi de zi. Cum Argeşul a fost fruntaş o lungă perioadă la numărul de infectări, medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, care au şi fost detaşaţi în spitalele din prima linie, au avut „material de studiu” suficient ca să poată face o serie de constatări în ceea ce priveşte manifestările pe care le are acest virus. Aflăm de la medicul specialist pneumolog din cadrul SJU Piteşt, dr. Petru-Emil Muntean, că printre simptome se numără şi erupţiile pe piele. 


„În urma infecției cu SARS-CoV-2 pot apărea multiple manifestări clinice. Afectarea multiorganică este determinată de răspunsul inadecvat al gazdei față de infecția virală. Majoritatea pacienților dezvoltă simptome respiratorii, precum tuse și dispnee, însă frecvent sunt raportate simptome extrapulmonare precum cele din sfera dermatovenerologiei. Conform studiilor recente, unele manifestări cutanate sunt asociate infecției cu virusul SARS-CoV-2, dar până în prezent niciuna nu este considerată specifică acestei boli.”, ne-a explicat medicul specialist Petru-Emil Muntean.


„Manifestările cutanate asociate infecției cu virusul SARS-CoV-2 apar ca efect direct al infecției sau ca o reacție adversă la medicația administrată și pot fi: urticaria, eritemul polimorf, erupția variceliformă, exantemul roseoliform/ morbiliform, eritemul facial sau chiar erupția purpurică. De menționat că aceste manifestări cutanate nu sunt specifice infecției cu SARS-CoV-2, ci apar și în alte tipuri de infecții virale. Acestea se pot clasifica în 4 categorii clinico-etiologice: a) erupții cutanate de tip acro-ischemice asemănătoare cu degerăturile; b) erupții cutanate secundare invaziei sistemice COVID 19, precum vascularită sau vasculopatie trombotică; c) erupții cutanate induse medicamentos (urticaria); d) erupții cutanate similare altor exanteme virale. Manifestările cutanate se tratează doar simptomatic, iar tratamentul este adaptat specific fiecărui caz.”, a adăugat dr. Andreea-Poliana Constantin, medic primar Dermato-Venerologie SJU Pitești.

 


 Recuperarea pacientului cu formă severă de COVID-19


Tot medicii din cadrul SJU Piteşti ne explică ce se întâmplă cu pacienţii COVID-19, salvaţi prin ventilare mecanică.

„Unii pacienți cu leziuni pulmonare cauzate de COVID-19 pot dezvolta așa numitul sindrom de detresă respiratorie Acută, care este o insuficiență respiratorie acută severă cu edem pulmonar lezional, hipoxemie refractară la oxigenoterapie și care necesită asistență respiratorie complexă și prelungită în secția de anestezie și terapie intensivă. În cazul acestor pacienți, răspunsul reparator se realizează prin cicatrizarea țesuturilor pulmonare (fibroză) și este necesară integrarea lor ulterioară într-un program de reabilitare medicală respiratorie. Recuperarea respiratorie reprezintă o intervenție comprehensivă, multidisciplinară și bazată pe dovezi clare la pacienții cu boli respiratorii cronice care sunt simptomatici și prezintă frecvente limitări ale activității lor zilnice.”, povesteşte dr. Andrei-Remus Stoica, medic specialist Medicină Internă SJU Pitești, făcând un tablou a ceea ce înseamnă viaţa după COVID -19 a pacienţilor care au avut forme grave.

„De asemenea, nu există la momentul actual dovezi clinice conform cărora terapiile antifibrotice aprobate pentru tratarea formelor de fibroză pulmonară sunt sigure sau eficiente în prevenirea și/ sau tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2.”, mai declară dr. Petru-Emil Muntean, medic specialist pneumolog SJU Pitești.