Dr. Frătoaica explică de ce este în izolare! Nu a putut purta viziera

În această seară, în multitudinea de evenimente și informații apărute ca urmare a declanșării unei anchete solide la nivelul Spitalului Judetean Argeș a venit și știrea conform căreia noul director medical al unității este doctorul UPU, Gheorghe Frătoiaca. În acest context, în care sistemul medical din județ a fost zguduit, Consiliul Județean a avut un mesaj public în care atrage atenția prefectului că a nominalizat ca director medical un cadru al Spitalului Județean aflat în izolare, cu referire directă la doctorul Frătoiaca. Mai mult, președintele Consiliului Judetean Argeș spune că aceasta s-ar afla în izolare din cauza nerespectării unor proceduri care l-au pus în pericol atunci când a recoltat exudatul de la medicul pozitiv Felix Sârboiu. 

CITEȘTE ȘI ... Capete tăiate în sănătatea argeșeană! DSP - sub comandă militară!

Pentru a clarifica aceste aspecte, redacția Sursata.ro a lua legătura cu doctorul Gheorghe Frătoiaca care a confirmat faptul că, într-adevăr, ca urmare a decizie DSP este în izolare la domiciliu împreuna cu soția sa. Domnia sa ne-a povestit că a fost cel care a recoltat proba de COVID-19 colegului chirurg Felix Sârboiu, alaltăieri dimineață, în incinta UPU Pitești. Situația a survenit după ce DSP-ul nu a trimis o persoană proprie să recolteze această probă, iar medicului Frătoiaca i-a revenit sarcina efectuări testului, care constă într-un exudat. După ce rezultatul lui Felix Sârboiu a venit pozitiv s-a declanșat o adevărată anchetă epidemiologică pentru a stabili contacții direcți. Medicul UPU a fost pe listă din cauza faptului că nu ar fi avut, conform DSP-ului, tot echipamentul necesar gestionarii unui caz COVID. Este acuzat că i-a lipsit viziera, o piesă din echipament care practic îl împiedica să opereze  în gâtul ”pacientului” și că în loc de mască FFP2 a purtat mască chirurgicală simplă:

”Am purtat în momentul în care i-am recoltat lui Felix Sârboiu probele de COVID-19 același echipament pe care îl avem asupra noastră și care ne-a fost pus la dispoziție ca fiind corect în gestionarea oricărui caz  suspect care ne vine în spital. Pe acest raționament pe care  DSP a decis  că eu nu am fost echipat corespunzător înseamnă că după ce voi consulta orice caz suspect de COVID  vor trebui să ma bage în izolare alte multe zile. Nu puteam purta viziera.

Stau acasă, nu am nicio simptomatologie, dar un test deocamdată este prematur pentru că abia după primele 5 -7 zile ar putea să dea un rezultat corect. Este o situație atipică, o coincidență nefericită între operațiunea pe care am efectuat-o alaltăieri dimineață și numirea mea ca director medical.
Îmi este greu să-mi desfășor activitatea în aceste condiții, dar voi tine permanent legătura cu colegii din managementul spitalului. Am convenit cu doamna manager, în această seară, ca în perioada în care stau acasă să existe un interimar al interimarului și anume doctorul Marcel Buzatu.
Nu este cea mai fericită situație, dar aceasta este cea cu care ne confruntăm și sunt convins că vom reuși să lucrăm chiar și în aceste condiții.”, a declarat medicul Gheorghe Frătoiaca pentru Sursata.ro.


Surse din cadrul spitalului spun că, de altfel, medicul Frătoiaca și o asistentă au fost singuri care au rămas în UPU în momentul în care s-a pus problema recoltării probelor de la Felix Sârboiu, toți ceilalți părăsind secția și așteptând în curtea spitalului ca să treacă acest moment de examinare.