Dr. Adrian Tase - TOP 10 MOTIVE pentru care trebuie să te vaccinezi

Inamicul nostru este virusul SARS-CoV-2 și boala COVID-19 produsă de el. Vaccinul este aliatul nostru în această luptă cu virusul. E păcat să te îmbolnăvești de COVID taman acum când avem vaccinul - susţine medicul cardiolog Adrian Tase, susţinător ferm al vaccinării împotriva COVID. Ca specialist care şi-a dedicat viaţa şi cariera medicinei, dr. Adrian Tase explică de ce este important să ne imunizăm şi de ce nu trebuie să avem temeri în ceea ce priveşte vaccinul anti-COVID, care, de altfel, i-a şi fost administrat zilele trecute. 

CITEȘTE ȘI ... Donație de 10 milioane de euro pentru orașul Pitești!

1. Vaccinul nu conține virus, deci nu poate transmite boala COVID-19.
2. Vaccinul ARN nu pătrunde în nucleul celulei, unde se află ADN, ci interacționează cu membrana celulară și ribozomii.
3. La nivel statistic, vaccinul este sigur și eficient, potrivit evidențelor științifice. Eficacitatea vaccinului este de 95%, iar siguranța (safety) foarte bună, în lumina a două studii clinice în care au fost înrolați aproape 22.000 de participanți de pe toate continentele. Acest vaccin face obiectul unei monitorizări permanente pentru identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Profesioniștii medicali sunt vigilenți în raportarea oricăror reacții adverse.
4. La nivel individual, l-am tolerat foarte bine. Nu am simțit nici înțepătura (acul este foarte fin), nici injectarea substanței. Apreciez seriozitatea și profesionalismul echipei de la centrul de vaccinare SJUP. Am picotit puțin la vreo 3 ore de la administrare, simptom pe care l-am tratat cu un nap.
5. Protecția începe de la administrarea primei doze, dar este deplină abia după 7 zile după a doua doză de vaccin. De exemplu, pentru primii vaccinați în Argeș, prima doză s-a administrat pe 31 decembrie 2020, doza a doua pe 21 ianuarie 2021, iar imunizarea deplină se realizează pe 28 ianuarie 2021.
6. Supradozaj. Acest pericol la Comirnaty este cvasiinexistent. De aceea, la vârstnici (> 65 de ani) nu este necesară ajustarea dozelor, cum se întâmplă adeseori la medicamente. Supradozajul a fost raportat în studiul clinic la 52 de persoane care au primit, din cauza unei erori de diluare, o doză aproape dublă de vaccin (58 μg în loc de 30 μg Comirnaty). Din fericire, niciun pacient aflat în această situație nu a raportat vreo intensificare a reactogenității sau a reacțiilor adverse. Și în faza actuală de vaccinare în masă au fost raportate, în unele țări, cazuri rare de supradozare, și ele fără consecințe. De regulă, în orice caz de supradozare, funcțiile vitale sunt monitorizate și se pot administra medicamente simptomatice.
7. Accesibilitate. Toți cetățenii au acces liber la vaccin, ordinea fiind stabilită pe o platformă. Statul subvenționează campania de vaccinare. Prețul real al unei doze de vaccin este de circa 20 de dolari. Deci, cura de două doze face 40 de dolari. Faptul că statul suportă aceste cheltuieli nu trebuie interpretat greșit. Vaccinul este valoros, iar oamenii trebuie să se vaccineze.
8. Credibilitate. Fără a intra în speculații de ordin comercial, producătorul vaccinului Comirnaty este o companie farmaceutică puternică și respectată pentru calitatea produselor sale rezultate după o cercetare laborioasă. Dintre produsele de top ale grupului Pfizer menționăm: antiinflamatorul selectiv Celecoxib, utilizat în reumatologie; produsul Atorvastatin, folosit pentru scăderea colesterolului sanguin; antihipertensivul Amlodipina, devenit standardul clasei farmacologice a antagoniștilor canalului de calciu; anxioliticul Alprazolam și antidepresivul Sertralina; last, but not least, pilula albastră Sildenafil, utilizată în disfuncția erectilă.
9. Experiență. Toți am primit vaccinurile copilăriei, vaccinul gripei sezoniere, unii și ATPA. Cunosc români care au călătorit în țări tropicale și care au primit mai multe vaccinuri în câteva zile. Or, vaccinul anti-COVID este cel mai inocent dintre toate.
10. Reacțiile adverse sunt, în general, suportabile și se remit rapid. Le prezentăm în ordinea frecvenței apariției: durerea la locul injecției, oboseală (fatigue), durerea de cap (cefalee), durerile musculare (mialgii), frisoanele, durerile articulare (artralgii), febră, umflătura (tumefierea) la locul injecției etc. La Parlamentul European există comisia siguranței medicamentelor și alimentelor. Unii vaccinosceptici mănâncă roșii sau căpșuni din afara UE fără să clipească, dar sunt sceptici față de Comirnaty. Există medicamente și chiar alimente care dau reacții adverse serioase, pe lângă care acest vaccin este inocent.

CITEȘTE ȘI  ... Noua Piată a Primariei! Singurul obiectiv terminat: toaleta

Cert este că timpul curge și vaccinul câștigă teren. Mulți sunt cu ochii pe el, iar vaccinul trece proba de foc, devenind o bijuterie medicală.