Două atacuri ale urşilor în Corbeni, la începutul lunii mai

„Ştiţi cum e ca fiul să-ţi plece la şcoală la 6 dimineaţa şi să auzi că ursul a fost văzut pe drum la 7?”


Urşii terorizează în continuare Argeşul, în special două comune din zona montană, Corbeni şi Arefu. În prima decadă a lunii mai, au fost deja două atacuri la Corbeni. Unul la o gospodărie, unde prădătorul a ucis oile unor săteni, şi unul la o stână, unde a fost atacat un cioban. Oamenii îşi strigă în continuare neputinţa, cerând guvernului să scoată ursul, pentru o perioadă, din lista speciilor protejate. 


 „Ţi-e frică să-ţi mai laşi copiii să se joace pe drum”


Un silvicultor a postat săptămâna trecută, pe pagina sa de Facebook, câteva poze cu ce a lăsat ursul în urma sa, după ce a dat iama într-o curte din Corbeni, lăsând o familie de bătrâni fără oile care le asigurau existenţa. Comentariile au fost pro şi contra. Contra au fost cei crescuţi la buza asfaltului, la umbra blocului, iar pro cei din zonele montane, ce au văzut sau au auzit de la consăteni ce pagube produc urşii sau mistreţii. 


Un comentariu al unui localnic din Arefu descrie cum trăiesc oamenii din comuna sa şi cum se păzesc de atacurile uriaşelor carnivore:

„Ştiţi cum e să te trezeşti la 2 noaptea cu ursul lângă scările casei mancându-ţi animalele? Ştiţi cum e ca 2 luni de zile cineva din familie să «doarmă» pe balcon cu lanterna şi o goarnă în mână? Ştiţi cum e ca fiul să-ţi plece la şcoală la 6 dimineaţa şi să auzi că ursul a fost văzut pe drum la 7? (...) Ţi-e frică să te duci cu vacile prin vreo grădină. Ţi-e frică să-ţi mai laşi copiii să se joace pe drum până pe întuneric cum făceam noi când eram mici. Veniţi din confortul orașelor și hai să mergem noaptea împreună pe ulițele satului dacă aveţi curaj. Când eram mic mergeam pe munți noaptea fără nicio frică.”

 

 Oamenii nu au primit nici până acum despăgubirile pentru anul trecut


În ultimii ani, o persoană a fost omorâtă şi trei rănite, în zona Arefu, iar despre pagubele în gospodării nici nu mai vorbim. Din ce ne-a povestit primarul comunei Corbeni, unde au avut loc două atacuri numai în primele zile ale lunii mai, pagubele provocate de urşi nici nu sunt raportate toate.

„Pentru evaluarea pagubelor, cetăţenii trebuie să stea foarte mult, e complicată şi de durată procedura, aşa că mulţi dintre ei cedează şi nici nu le mai declară.”, ne-a declarat primarul Virgil Mateescu.

Cât despre despăgubiri, acesta spune că s-au acordat, chiar dacă nu la valoarea reală a distrugerilor provocate. De asemenea, primarul de la Corbeni ne-a subliniat că, în ciuda eforturilor şi petiţiilor trimise pe la Prefectură, nu s-au găsit încă soluţii şi se simte cu mâinile legate. 
Rucărul a fost şi el terorizat de urşi anul trecut. Locuitorii au făcut chiar şi un miting de protest. Anul acesta, din cât ne-a mărturisit primarul Ionel Dulamă, nu a mai avut parte de atacuri ale urşilor.

„De o lună şi ceva, de când a fost împuşcat acel urs pe fondul 22 de vânătoare, nu au mai apărut probleme, dar am mai solicitat relocarea unui exemplar.”, în schimb „oamenii nu au primit nici până acum despăgubirile pentru dosarele depuse de anul trecut, pentru animalele ucise de urşi în perioada octombrie-noiembrie.”, a mai explicat Ionel Dulamă. 

 


 Prefectura face demersuri în continuare


Primarii din nordul judeţului, cotropiţi de marile carnivore, îşi spun constant oful la Instituţia Prefectului Argeş.

„Este o situaţie care ne preocupă şi avem două demersuri. O dată, suntem alături de autorităţi şi încercăm, atât cât ne permite lege, să îndepărtăm animalele şi, în al doilea rând, lucrăm la propunerile adresate Ministerului, pentru modificarea acelei celebre anexe prin care urşii şi alte mamifere mari sunt protejate. Ştiu că e o problemă majoră şi ne preocupăm de ea. Avem şi obstacole, fiind destule ONG-uri care se opun, dar nu abandonăm.”, ne-a declarat prefectul Emanuel Soare. 
 

 

 

Sursa: saptamanalul ancheta