Donarea de ovocite, o soluție viabilă pentru femeile infertile cu rezerva ovariană redusă

Infertilitatea este o problemă ce afectează din ce în ce mai mult cuplurile aflate la vârsta reproductivă, afectând 1 din 5 cupluri la nivel global, fiind și cazul României. Din cauza creșterii alarmante a vârstei la care cuplurile decid să procreeze, a factorilor de mediu și sociali și implicațiilor economico-sociale există cupluri pentru care singura șansă de a deveni părinți este donarea de ovocite.

Dr. Marilena Băluță, medic specializat în tehnici de reproducere umană asistată, embriolog senior explică pentru sursata.ro: 
“Donarea de ovocite este o soluție pentru femeile cu rezerva ovariană scazută sau absentă, indiferent de vârsta si de patologia care a dus la scăderea rezervei ovariene.  De asemenea poate fi o solutie pentru cuplurile cu eșecuri repetate de implantare, la care ȋn urma analizelor (PGD) se constata defecte genetice ale embrionilor.”

În România donarea de ovocite intră sub legislația transplantului (legea 95/2006), fiind posibilă cu donatoare cunoscută. Realizată la nivel european ca rutină în clinicile ce fac reproducere umană asistată, procedurile de FIV cu ovocite donate reușesc în medie în 2 din 3 cazuri, respectiv pentru o femeie de peste 40 de ani șanse de reuşită în proporţie de 60-70%, în timp ce un FiV cu ovocite proprii rata de reuşită este de numai 10%.  Costurile aproximative ale unei astfel de proceduri sunt de aproximativ 5000 de euro, (costurile procedurii, testarea si tratamentul donatoarei).
 
 Primul pas pe care un cuplu trebuie să îl facă este alegerea unui unui medic specializat în tehnici de reproducere umană asistată care să conducă și să îndrume cuplul pe tot parcursul acestei proceduri, ce implică realizarea dosarului medical și investigațiilor pentru donatoare, pregătirea atât a donatoarei cât și pregătirea mamei primitoare pentru viitoarea sarcină. Procedura de FIV implică fertilizarea ovocitului donat cu cu sperma partenerului sau a donatorului realizată în laborator și transferul embrionului către viitoarea mamă.

“Fertilizarea in vitro cu ovocite donate oferă o șansă în plus femeilor infertile cu rezerva ovariană scăzută sau ovocite de slabă calitate. Am însoțit cupluri pe durata acestor proceduri, chiar și realizate în afara țării și aș vrea să sper că și cuplurile care aparent sunt fără șanse, să poată avea copilul mult visat.” Dr. Marilena Băluță, medic specializat în tehnici de reproducere umană asistată, embriolog senior. 

 Pentru consultații de infertilitate și programări vă așteptăm la Hera’s Med, str. Principală, nr. 362, com. Bradu, jud. Arges.

Tel.: 0755 688 984