Doliu la Universitatea din Pitești

Rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan a anunțat cu mare tristețe trecerea în neființă a academicianului Teodor Dima, care s-a stins din viață pe 1 ianuarie 2019.

„Universitatea din Pitești deplânge trecerea în neființă a celui care a fost Teodor DIMA, personalitate de excepție a mediului academic românesc și internațional. 
Român adevărat prin naștere și prin implicare reală în viața cetății, stabilit la Iași, îmbogățind astfel pleiada de personalități științifice a Universității Alexandru Ioan Cuza, Domnia Sa a pus bazele unei adevărate școli de filozofie, urmând calea deschisă de către Profesorul Petre BOTEZATU. 
A fost pentru noi, toți, un adevărat exemplu de urmat, aducându-și pe deplin contribuția la construirea și coordonarea diverselor societăți, comisii și foruri științifice care astăzi constituie o adevărată structură – suport pentru întregul mediu academic din România.
Universitatea noastră a avut parte, din fericire pentru noi, de prezența activă a Domniei Sale. A fost și pentru noi ziditor de școală, creator de nou, reper pentru dezvoltarea personală, profesională a multora dintre colegii noștri. Ne-a onorat, acceptând titlul de Doctor Honoris Causa acordat de către Senatul Universității din Pitești. Am devenit astfel, mai bogați, mai încrezători în forțele noastre.
Acum, când a plecat să se așeze la o dezbatere cu ceilalți îngeri ai filozofiei românești și mondiale, noi, membrii comunității academice a Universității din Pitești putem doar să îi dorim zbor lin către raiul lui Dumnezeu, iertare de păcate și odihnă în pace, alături de ceilalți înaintași ai poporului nostru”,
a scris pe pagina de Facebook Dumitru Chirleșan.

Teodor Dima s-a născut la Brăila, pe 5 ianuarie 1939 și a studiat filosofia la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, ca discipol al profesorului Petre Botezatu și a obținut titlul de doctor la Universitatea din București. A fost Decan al Facultății de Filosofie două mandate, 1992 – 2000, Cancelar General al Universității Alexandru Ioan Cuza din 2000 – 2004. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1996, devenind titular din 2011. Din 1995, până în 2018, a fost director al Institutului de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane, Filiala Iași a Academiei Române.

Trupul neînsuflețit al academicianului a fost depus pe 2 ianuarie la Biserica Barboi din Iași, iar ceremonia de înmormantare va fi mâine, 4 ianuarie, de la ora 10:00.