Doliu in justiția argeșeană! Judecătoarea Cornelia Inghe a murit!

Veste tristă în această dimineață, judecătoarea Cornelia Inghe a murit iar justiția argeșeană este în doliu.

Judecătoarea suferea de cancer de col uternin, boală cu care a luptat mulţi ani şi a trecut prin intervenţii chirurgicale, radioterapie şi citostatice.

Aceasta a fost magistrat în cadrul Judecătoriei Piteşti şi se pensionase în anul 2019.

Acest moment trist amintește faptul că România stă încă departe în lupta cu cancerul de col uterin, ieri a fost bifată în țara noastră, ziua dedicată conştientizării infecţiei cu HPV.

În România, HPV este responsabil anual pentru 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, potrivit datelor GLOBOCAN, și în jur de 500 cazuri de alte tipuri de cancer: sunt estimate 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cancer vaginal, 133 de cancer anal și 256 de cancer orofaringian. 

Cancerul de col uterin este pe locul al doilea, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile (aflate la varsta fertila, 15-44 ani) din România.

Ghidurile internationale recomandă realizarea cu regularitate a testelor de screening si, in special, a testului Papanicolau, incepând cu vârsta de 21 de ani sau la 3 ani de la debutul vieții sexuale până la 65 de ani.

Chiar în această perioadă se desfășoară o nouă etapă de testare HPV, GRATUITĂ, anunțată de Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește șansele ca noua generație să nu treacă prin aceste experinețe traumatizante și să nu sufere consecințe nejustificat de grave ale unei boli care poate fi prevenită, diagnosticată și tratată la timp, Ministerul Sănătății anunță că pregătește o nouă etapă de vaccinare a fetelor cu vârste cuprinse între 11 - 14 ani.

 

 

Dumnezeu s-o odihnească în pace!