Dispar peste 120 de medicamente din farmacii începând cu 1 iulie!

Peste 120 de medicamente vor dispărea de pe piață de săptămâna aceasta și alte câteva sute până la sfârșitul anului. De la 1 iulie intră în vigoare o nouă reglementare prin care prețurile medicamentelor inovative trebuie să scadă la nivelul genericelor.


Până acum, prețurile medicamentelor inovative (originale) erau mai mari, având în vedere că și costurile pentru producerea lor sunt mult mai mari. Un medicament generic (care conține substanță activă și are același efect - n.red.) nu poate costa în acest moment decât cel mult 65% din valoarea produsului original. Dacă se aliniază prețurile la nivelul de jos, medicamentele originale nu vor mai fi pe piață, pentru că distribuitorii nu vor mai dori sa le vândă în România, ținând cont că ar trebui sa reducă prețurile cu până la 35%. Astfel, de la 1 iulie, 123 de medicamente nu vor mai fi găsite în farmacii.

Cei mai afectaţi vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, neurologice sau de cancer: 28 dintre medicamentele care nu vor mai fi importate sunt destinate tratării afecțiunilor cardiovasculare, 19 sunt utilizate în tratamentul afecțiunilor neurologice, 8 pentru boli endocrinologice, 7 pentru maladii respiratorii, 6 pentru bolnavii de cancer.

Deja au dispărut Ketonalul forte şi Aerius sirop


Până acum, însă, nu a apărut lista cu denumirile medicamentelor care vor dispărea, însă farmaciştii din Argeş deja resimt efectele ieftinirii unora dintre produse: „Deşi până acum nu a apărut nimic oficial, știm ca și dumneavoastră că aceste medicamente nu vor mai fi la raft. Oamenii se bucură că se vor ieftini, dar, de fapt, nu realizează că unele dintre cele mai importante medicamente or să dispară. Din păcate nouă nu ne dă nimeni o listă oficială, dar când dăm comandă ni se spune că nu mai sunt pe stoc. Partea bună e că nu or să dispară dintr-o dată pentru că mai sunt stocuri în depozite, dar încet, încet nu vor mai fi. Până acum pot să spun că a dispărut ketonalul forte, aerius sirop, medicament contra alergiilor și alte câteva care, din fericire au și substitut”, a declarat o farmacistă sub protecția anonimatului. Aproximativ 55 din cele 123 de medicamente care pot dispărea de pe piață au între 1-3 alternative generice. Restul însă nu au substitut.