DISEARĂ, în cinstea lui Sumedru!

DISEARĂ, în cinstea lui Sumedru! Norris Măgeanu aprinde cel mai mare foc din Argeș!

În această seară, în Argeș, în mai multe orașe, primăriile și nu numai, invită toți argeșenii la Focul lui Sumedru, o tradiție românească, veche de mai bine de două mii de ani, ce se organizează anual, în ajunul Sfântului Dumitru. Astfel, la Câmpulung, Mioveni, Topoloveni, Budeasa, Ștefănești și Mărăcineni, se vor aprinde cele mai mari focuri din județ și se vor împărți covrigi, mere și nuci celor mici, conform tradiției.

La Câmpulung, la o înălțime de 1017 m, pe cel mai înalt deal din România, dealul Mățău, de la ora 20.00, Norris Măgeanu alături de autoritățile locale ale comunei Miorele, va reaprinde cel mai mare foc din județ. La evenimentul organizat de Hatters Inc., cu susținerea Primăriei comunei Mioarele, a Asociației Iezer-Turism, a Asociației „Iubim Câmpulung Muscel”, a Hergheliei 7Cai de la Nămăiești și a Lions Club Negru Vodă Câmpulung, sunt așteptați toți muscelenii, oficialități argeșene dar și numeroși bucureșteni nerăbdători să cunoască vechile obiceiurile românești. Organizatorii au pregătit numeroase surprize participanților. Călușarii ansamblului Plaiuri Muscelene vor bate pasul celui mai cunoscut dans tradițional românânesc, iar atmosfera va fi întreținută de solistă de muzică populară Rodica Voicu, de talentata musceleancă Măriuca Enache, de tarafe de lăutari dar și de alți artiști locali, care îi vor îndemna pe cei strânși în jurul focului să se prindă în hore și sârbe.

Ca și în ceilalți ani, cei mici vor fi întâmpinați cu covrigi și mere, iar cei mai mari vor fi îmbiați de mirosurile gratarelor unde vor sfârâi micii, pastrama și bulzurile delicioase.  De asemenea, nu vor lipsi țuica fiartă și mustul. Iubitorii de animale se vor putea bucura de prezența a 25 de cai de la Herghelia 7Cai.

Pe lângă obiceiurile deja cunoscute de argeșeni, care învăluie Focul lui Sumedru, în acest an, organizatorii musceleni au pregătit 1000 de lampioane care vor fi împărțite celor prezenți și care vor fi lansate în același timp. Evenimentul are totodată și un scop caritabil, astfel, fondurile strânse în cursul serii vor fi folosite pentru achiziționarea de materiale didactice pentru Școala Generală din Mățău și pentru repararea acoperișului casei unui bătrân din localitate.

La Mioveni, ca în fiecare an, începând cu ora 18:00, administrația locală va organiza focuri la școlile din oraș: Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu", Mioveni; Şcoala Gimnazială „George Topârceanu", Mioveni; Structura Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu", Racoviţa; Şcoala Gimnazială nr. 1 Colibaşi; Şcoala Gimnazială Clucereasa; Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu", Mioveni; Str. Morii (Zăvoi) – Racovița de Sus și Grădinița Făget. Consilierii locali vor păstra tradiția și vor merge în fiecare locație pentru a împărți covrigi copiilor.

De asemenea, oamenii gospodari din cartierul Racovița vor organiza cu prilejul Focului lui Sumedru, o degustare cu produse tradiționale, un grătar bine încins cu pastramă și un ceaun cu mămăliguță, pentru a încununa recolta bogată din acest an. Nici aici nu vor lipsi celebrul must și țuica fiartă pentru a îi încălzi pe cei prezenți. Nu vor lipsi nici acordurile muzicii trandiționale românești. La eveniment sunt așteptate oficialități ale administrației locale argeșene, oamenii din administrația orașului Mioveni dar și delegația din Elveția, reprezentată de primarul orasului Grand Saconnex, Laurent Jimaja și președintele Asociației de Prietenie Grand Saconnex - Mioveni, Michel Pomatto.

În premieră, anul acesta, administrația locală a comunei Budeasa va organiza Focul lui Sumendru, începând cu ora 18.00, pe Plaja Veche. Aceștia au pregătit numeroase surprize, pe lângă produsele tradiționale covrigi și mere, care vor fi împărțite celor mici, atmosfera va fi întreținută de formația Cronos alături de solistul Nicu Bujan.

Primăria comunei Mărăcineni invită toți locuitorii săi să participe la „Focu' lui Sumedru” care va fi organizat începand cu ora 18.00, în doua locații: la Stadionul Gropeni și Lacul Greculescu.

Primăria Topoloveni va organiza „Focul lui Sumedru”, începând cu ora 16.30, în Târgul Săptămânal, acolo unde sunt așteptați cu mic cu mare toți locuitorii orașului. Primarul Gheorghe Boțârcă va premia patru familii care au împlint 50 de ani de căsătorie. Se vor organiza și două concursuri pentru cea mai bună țuică, „Auria de Topoloveni” și „ Roua Cârcinovului”, care vor reuni toți producătorii din Topoloveni și de pe Valea Cârcinovului. Nu vor lipsi nici ritmurile muzicii populare românești.

La Ștefănești se vor aprinde și înălta focuri, începând cu ora 18.00, în spatele parcării de la blocul 20. Evenimentul este organizat de Primăria Ștefănești, Consiliul Local și școlile gimnaziale „Vintilă Brătianu” și „Constantin Brâncoveanu”.

Focul lui Sumedru - obiceiuri, tradiții și superstiții

Ajunul sfântului Dumitru, în credința ortodoxă este o sărbătoare cu un pronunțat caracter funerar. În ajunul sfântului Dumitru se fac pomeniri ale morților și se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câștigarea bunăvoinței strămoșilor pentru a obține în anul care vine recolte bune. Se știe din tradiția străveche că ajunul Sfântului Dumitru se mai numește popular „Moșii lui Sfântul Dumitru” sau „Moșii de brânză și de lapte”.

Un vechi obicei românesc ne spune că în ajunul Sfântului Dumitru se face “focul lui Sumedru” peste care copiii trebuie să sară pentru a fi sănătoși tot anul. Tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului care vine, de asemenea, e necesar ca, în ajunul Sfântului Dumitru, sa sară peste flăcările “focului lui Sumedru”.

Un alt obicei legat de “focul lui Sumedru” ne învață că femeile trebuie să împartă, la lumina acestuia, nuci, mere, struguri, prune uscate, chiar și vin. Asemenea focuri se fac și prin livezile cu perji, deoarece, conform tradiției, aceștia vor rodi și la anul.

Când focul e aproape stins fiecare participant trebuie să ia câte un tăciune, pe care, mai apoi, să-l arunce în livadă pentru a obține, și în anul următor, roade la fel de bogate.

O superstiție a ajunului Sfântului Dumitru ne arată că dacă, în noaptea lui Sumedru oile se culcă grămadă, în ciopor, atunci va fi iarnă grea. Dacă oile vor dormi răsfirate, atunci se așteaptă o iarnă blândă.

De asemenea, o altă superstiție, a iernii grele care va veni, mai este dată de abundența nucilor sau a gutuilor, precum și de proviziile supradimensionate ale hârciogilor.