Directivă UE: Program flexibil de muncă pentru angajații cu copii

Uniunea Europeană vrea să oblige angajatorii din toate statele membre să asigure un program flexibil părinților dacă au copii mai mici de 8 ani. 

Potrivit directivei europene, care se aplică din luna august 2019, angajații vor putea să solicite un program adaptat nevoile lor, care să le permită să-și îngrijească copilul. Această măsură va fi transpusă,  până cel mai târziu în 2022 și în legislația din România, conform adevarul.ro.

„Pentru a încuraja lucrătorii care sunt părinţi şi îngrijitorii să rămână în câmpul muncii, aceşti lucrători ar trebui să poată să-şi adapteze programul de muncă în funcţie de necesităţile şi preferinţele personale. În acest scop şi având în vedere nevoile lucrătorilor, aceştia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopul de a-şi adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanţă, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri”, arată textul Directivei.

Astfel, statele membre vor trebui să ia măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puţin opt ani, precum şi îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire, susţine Bruxelles.