Din 3 iulie, dispare de pe piață vesela de unică folosință din plastic | Sursa Ta


O serie de produse din plastic va fi interzisă comercializării începând cu data de 3 iulie, conform directivei privind interzicerea plasticului adoptată la nivelul Uniunii Europene în 2019. 

Lista cuprinde: tacâmurile (lingurițe, cuțite, furculițe, bețișoare) și farfuriile de unică folosință, bețișoarele de urechi, paiele pentru băut și bețișoarele de agitat băuturi, bețele care se atașează baloanelor, produsele realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare și recipientele pentru fast-food sau băuturi din polistiren expandat. 

Această măsură se aplică pentru a reduce consumul de plastic, deoarece cantitățile care ajung în natură sunt foarte mari. 

Conform unui comunicat PwC, un studiu american publicat în anul 2019 cuantifică gradul de expunere al omului la aceste particulele de plastic din mediul înconjurător și concluzionează că anual un adult ingerează peste 50.000 de microparticule, iar un copil aproximativ 40.000. Microparticulele, prin suprafața lor hidrofobă, pot îngloba o serie de alte particule, fiind în acest mod căi de transport pentru alte molecule toxice, printre care: hidrocarburi aromatice, pesticide, aditivi sau metale grele (cadmiu, zinc, nichel, plumb). 

CITEȘTE ȘI... (VIDEO) Bărbatul din Pitești care a produs ieri două accidente - S-A SINUCIS. A fost găsit de fiica lui!

Efectele extrem de nocive sunt și asupra mediului, și asupra animalelor. Pentru a se pregăti pentru intrarea sub interdicțiile impuse de directiva antiplastic, retailerii au început din timp să se pregătească. Încă de anul trecut s-au introdus săculeți reutilizabili pentru a fi folosiți la achiziția de fructe și legume, iar pe pungile de unică folosință biodegradabile s-a pus preț, pentru a descuraja folosirea lor. 

Sursa: Săptămânal Ancheta